Uticaji koji vremenom samo jačaju i pokreću

Pol Fig za sebe kaže da nije ciničan reditelj
0 komentar(a)
Sofija Kopola, Foto: Pinterest.com
Sofija Kopola, Foto: Pinterest.com
Ažurirano: 15.06.2017. 17:16h

Neki od najpoznatijih reditelja današnjice nabrojali su svoje omiljene filmove u XXI vijeku.

List “The New York Times” tražio je od odabranih reditelja da sastave svoje liste omiljenih filmova ovog vijeka i dobio neočekivane rezultate.

Recimo, Sofija Kopola, rediteljka filmova kao što su “Samoubistva djevica” i “Izgubljeni u prevodu”, navela je kao jedan od omiljenih filmova “Daddy's Home”, komediju sa Vilom Farelom i Markom Volbergom.

“To je jedini film u kom i moja djeca i ja podjednako uživamo”, kaže ona. “Volim Vila Ferela i njegov film je simpatičan i zabavan, a djecu zasmijava do suza”.

“Obično volim suptilnije filmove, ali uživam u svim. Za potrebe ove liste, mislila sam o filmovima koje sam voljela u posljednjih 15-20 godina. Mislim da su inspirativni, naročito zato što su neki od njih drugačiji od svega što sam ranije vidjela, a ni slični onome što ja radim”. Među njima su “Viša sila”, “Bijela traka”, “Divljaci”, “Glavom kroz zid”, “Ispod kože”, “Neviđeni”, “Zajedno”, “Grizzly Man”, “Ida”, “Akvarijum”, “Ex Machina”.

“Koji film je bolji... 'Biće krvi' ili 'Nema zemlje za starce' (oba iz 2007)? Čudno pitanje. Pokreće me uticaj ovih filmova koji su imali onda i koji imaju danas. Vrijeme je glavni sudija”, kazao je reditelj Denis Vilnev.

“Neke scene su mi prošle pravo kroz lobanju, kao metak koji se rasprsnuo po zidovima mog mozga. Kao scena u kojoj Danijel Dej Luis krsti bebu uljem u 'Biće krvi'. Slično sam se osjetio kad sam gledao 'Nema zemlje za starce' braće Koen. Slika policajčevih čizama koje ostavljaju tamne tragove na podu dok ga davi ubica iz noćne more kog igra Havijer Bardem, zauvijek će me proganjati”, ističe Vilnev koji na listu omiljenih filmova ubraja “Biće krvi”, “Nema zemlje za starce”, “Ispod kože”, “Prorok”, “Pasji zub”, “Dogvil”, “Potomci”, “Početak”, “Pasji život”.

Pol Fig za sebe kaže da nije ciničan reditelj.

“Volim srećan kraj, romantiku, filmove poslije kojih se osjećam dobro. Najbolje se osjećam kad zaboravim da gledam film. Ili kad kao reditelj kažem: 'Kako li su uradili ovo?'. Moja lista izgleda ovako: “Napoleon Dinamit”, “Mulen ruž”, “ Sing Street”, “Dedpul”, “Apokalipsa u Holivudu”, “Čudesna sudbina Amelije Pulen”, “Zapravo ljubav”, “Samac”, “Mesec”, “Kazino Rojal”, “Mustang”.

Podsjetnik za sve one koji istrajavaju u ispunjenju snova

Reditelj Antoan Fukua istakao je da voli sve vrste filmova: “One sa jakim likovima poput 'Biće krvi' i zabavne poput 'Gravitacije' i 'Avatara' koji me prenose na druga mjesta i ispunjavaju čudom, koji su podsjetnik za sve nas da istrajavamo u ostvarenju svojih snova”.

“'Ograde' me podsjeća na moje odrastanje u Pitsburgu, 'Minhen' me je edukovao dok me je zabavljao i to poput trilera dostojnog Hičkoka i Spilberga. Kao i svi ostali, volim da uzmem kokice, zavalim se i gledam ono zbog čega Holivud postoji, poput 'Gladijatora' , koji je dostojan nasljednik vremena epske režije Dejvida Lina”. Na mojoj listi našli su se filmovi “Ograde”, “Milioner iz blata”, “Zvijeri južnih divljina”, “00:30 - Tajna operacija”, “Avatar”, “Minhen”, “Biće krvi”, “Pijanista”, “Zakletva”, “Gladijator”.

Bonus video: