Svinjske ćelije bi mogle kriti ključ za ublažavanje simptoma Parkinsonove bolesti

Svinjske ćelije se takođe istražuju kao potencijalni lijek za Alchajmerovu i Hantingtonovu bolest
59 pregleda 0 komentar(a)
Parkinsonova bolest, Foto: Shutterstock
Parkinsonova bolest, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.06.2017. 18:14h

Svinjske ćelije bi mogle kriti ključ za ublažavanje simptoma Parkinsonove bolesti, tvrdi novozelandska biotehnološka kompanija.

Glavni izvor tremora kod onih koji žive s ovom bolešću je gubitak ćelija koje stvaraju dopamin u mozgu.

Living Cell Tehnologies sa sjedištem u Aucklandu razvija tretman koji ekstrahira stanice koje proizvode dopamin iz koroidnog pleksusa u mozgu svinje i umeće ih u mozak ljudi koji boluju od Parkinsonove bolesti.

Koroid je grupa živaca i žila koje proizvode cerebrospinalnu tečnost.

Svinjski implantati su omotani posebnom oblogom od algi kako bi se spriječio autoimuni odgovor bolesnika da napadaju strane ćelije. Svaki implantat je širok samo pola milimetra i sadrži blizu 1.000 ćelija svinja.

Trenutni tretmani uključuju dopaminsku nadomjesnu terapiju, a početni rezultati iz male grupe uzoraka od četiri osobe, 18 mjeseci nakon operacije, pokazali su uspjehe.

Međutim, Stiven Gil s Univerziteta u Bristolu vjeruje da bi poboljšanje moglo biti posljedica placebo učinka, što se pokazalo u prethodnim metodama liječenja Parkinsonove bolesti.

U prvom tretmanu svaki od 18 pacijenata je dobio 40 kapsula koje su umetnute u jednu stranu njihovog mozga, a u drugom tretmanu su dobili do 120 kapsula. Rezultati tretmana bit će poznati u novembru.

Svinjske ćelije se takođe istražuju kao potencijalni lijek za Alchajmerovu i Hantingtonovu bolest, prenosi klix.ba.

Bonus video: