Izložba crteža Marije Tošković u Herceg Novom

Izložba će biti otvorena večeras u 21 sat u galeriji “Josip Bepo Benković” u Starom gradu
207 pregleda 0 komentar(a)
Marija Tošković, Foto: Savo Prelević
Marija Tošković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.06.2017. 07:47h

Izložba crteža “Bestijarijum” Marije Tošković biće otvorena večeras u 21 sat u galeriji “Josip Bepo Benković” u Starom gradu u Herceg Novom. Izložbu će otvoriti istoričarka umjetnosti Ana Ivanović.

“'Bestijarijum' Marije Tošković doživljavam kao umjetničku 'polemiku' sa svijetom u pokušaju njegovog razotkrivanja, odgonetanja zapretanih kodova postanka/nestanka, rastakanja… u nešto što je nalik…što poprima obrise, asocira na ljudsko-životinjsku simbiozu, na neraskidivu vezu/ nit sa animalnim, instinktivnim, sa životom…”napisala je u katalogu za izložbu istoričarka umjetnosti Anastazija Miranović.

Ističe da “umjetnica odvaja lice/masku od tijela-ta potreba za distancom pogleda, za fizičkim otklonom ne bi li se zadobila objektivna vizura perceptivnog poimanja produkuje multiplicirana lica, dvoglave spodobe, repetitivne slike koje ne želimo da vidimo”.

Marija Tošković rođena je 1980. godine u Beogradu. Akademiju likovnih umetnosti završila je u Portugaliji, na Universidade de Évora. Članica je Udruženja portugalskih grafičara. Jedan od osnivača grafičkog ateljea Contraprova u Lisabonu. Članica ULUS-a. Živi i radi u Beogradu.

Bonus video: