Srpska ambasada negira tvrdnje Čurovića: Vaše razmirice nas ne interesuju

“Ambasada će nastaviti da, u okviru svojih ovlašćenja, vodi računa o svim državljanima Srbije kojima je potrebna konzularna zaštita”
176 pregleda 3 komentar(a)
Aleksandar Čurović, Foto: Zoran Đurić
Aleksandar Čurović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 15.06.2017. 06:36h

Iz ambasade Republike Srbije u Podgorici negirali su da su njihovi predstavnici na bilo koji način umiješani u odluke optuženih da priznaju krivicu za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u oktobru 2016.

Oglasili su se dan nakon što je Aleksandar Čurović u pismu Demokratskom frontu napisao da je predstavnica srpske ambasade u Podgorici tražila od njega da prizna krivicu u istraži pokušaj terorizma.

“Svi državljani Republike Srbije u postupku su potpuno konzularno zbrinuti. Sve vrijeme su ostvarivani kontakti sa nadležnim institucijama, a u skladu sa nadležnostima uhapšeni su redovno obilaženi u zatvoru u Spužu”, saopštili su iz ambasade.

Oni su naglasili da negiraju i odbacuju informacije objavljene na jučerašnjoj konferenciji Demokratskog fronta.

“Ambasada Republike Srbije će nastaviti da, u okviru svojih ovlašćenja, vodi računa o svim državljanima Srbije kojima je potrebna konzularna zaštita i, kao i do sada, neće učestvovati u političkim razmiricama u Crnoj Gori”, poručili su iz te ambasade.

Čurović je u pismu napisao da uprkos priznanjima u tužilaštvu i sudu, negira učešće u tim radnjama i tu izjavu je ovjerio u Šapcu kod javnog bilježnika Nenada Vujića.

“Tri prijatelja koja su došla sa mnom u Crnu Goru su postigla sporazum sa tužilaštvom i pušteni su na slobodu. Razgovarao sam sa advokatom koji mi je iznio sve prognoze i postojala je mogućnost da me na osnovu njihovih priznanja osude na kaznu zatvora od četiri do osam godina. Predstavnica ambasadora Srbije u Crnoj Gori u razgovorima je potencirala nagodbu sa tužilaštvom (sporazumno priznanje krivice). Porodica mi je patila, tražili su od mene da dođem kući, to jest da priznam djelo koje mi se stavlja na teret, a koje ja nijesam učinio”, piše u Čurovićevoj izjavi.

Objašnjava da je u takvim okolnostima i pod pritiskom odlučio da prizna krivicu.

Njegovo priznanje lideri DF-a podijelili su novinarima na vanrednoj konferenciji za medije.

Nakon toga Andrija Mandić je rekao da je tražio da se u Skupštini Srbije zakaže sjednica Odbora za bezbjednost, gdje bi se saslušali šefovi službe bezbjednosti Srbije, direktor policije, ali i osobe iz Srbije koje su uhapšene u Crnoj Gori.

“Da se saslušaju ti zaposleni u ambasadi Srbije koji su nagovarali ta lica da priznaju krivicu za krivična dijela koja nisu počinili. Mislim da bi to bilo važno za Srbiju, srpski narod, jer je crnogorski režim pokušao da zloupotrijebi institucije Srbije kako bi se obračunali sa nama”, kazao je Mandić.

Čurović, Nikola Đurić, Siniša Ćetković, Dejan Stanojević i Ivica Matić početkom marta u Višem sudu osuđeni su na po pet mjeseci zatvora zbog krivičnog djela - stvaranje kriminalne organizacije, u slučaju pokušaja terorizma.

U gotovo identičnim izjavama priznali su da su doputovali u Podgoricu da podrže proteste DF-a i da se sa političarima i narodom, u nastalom metežu, fizički potuku sa policijom, probiju kordon i nasilno zauzmu Skupštinu.

Jedan od njih je rekao da je na šake trebalo da se biju sa policijom.

Prije Čurovića, i Mirko Paja Velimirović naknadno je promijenio izjavu.

Član Ravnogorskog pokreta u izjavi ovjerenoj u novopazarskom sudu tvrdi da je laž sve što je crnogorskoj policiji, tužilaštvu i Višem sudu rekao o pripremanju navodnog krvoprolića na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016.

Bonus video: