Festival Krokodil od 16. do 18. juna: Najavljen i Erlend Lu

Književni festival Krokodil predstaviće značajne pisce regiona, a odvijaće se pod sloganom “Pripitomiti tamu”
71 pregleda 0 komentar(a)
Krokodil
Krokodil
Ažurirano: 14.06.2017. 14:41h

Književni festival Krokodil, uprkos odsustvu podrške Ministarstva kulture i Grada Beograda, predstaviće od 16. do 18. juna neke od najznačajnijih pisaca različitih generacija iz regiona, a pod sloganom “Pripitomiti tamu” posvetiće se i aktuelnim društvenim pitanjima, poput položaja žena u javnosti, nestanka folksdojčerske i jevrejske zajednice u Jugoslaviji, te Deklaracije o zajedničkom jeziku.

Uz pisce i druge autore iz regiona, među gostima devetog Krokodila najavljen je i norveški pisac Erlend Lu, jedan od miljenika domaće čitalačke publike i jedan od najpoznatijih evropskih autora uopšte, čije su knjige prevedene na više od 20 jezika.

Među gostima će biti i filmski reditelji Lordan Zafranović i Srđan Karanović, te Svetlana Slapšak, Slobodan Šnajder, Ivan Ivanji, Olja Savičević Ivančević, Lamija Begagić, Zoran Ferić, Slobodan Tišma, Aleksandar Zograf i drugi, a programe će voditi Kruno Lokotar, Mima Simić, Vladimir Arsenijević, Ivan Velisavljević, Igor Štiks i Dragan Kremer.

Seriju sofa-intervjua u amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije otvara 16. juna Lordan Zafranović, jedan od najkontroverznijih i najprovokativnijih reditelja sa ovih prostora, koji u Beograd i dolazi iz Praga. Dan kasnije gostovaće još jedan čuveni reditelj čije se stvaralaštvo vezuje za Prašku školu, Srđan Karanović.

O Deklaraciji o zajedničkom jeziku

U završnici devetog Krokodila najavljena je debata “O Deklaraciji o zajedničkom jeziku i drugim demonima”, u kojoj učestvuju Snježana Kordić, u ime Ministarstva kultrue, te Teofil Pančić, Dragan Markovina i Igor Štiks. Nakon dvogodišnjeg trajanja projekta “Jezici i nacionalizmi”, te šest mjeseci nakon što je Deklaracija o zajedničkom jeziku napisana i obznanjena uz buru i pozitivnih i negativnih reakcija u javnosti, Krokodil će na završnoj debati okupiti neke od najaktivnijih učesnika u njenom stvaranju, koji će govoriti o tome šta je Deklaracija o zajedničkom jeziku postigla, a šta nije, na koji način je doživljena u zemljama regiona, kakva je njena realna moć da dovede do promjene koju anticipira i koji su planovi za budućnost.

Razgovor o Deklaraciji o zajedničkom jeziku, koju će biti moguće potpisati za vrijeme festivala, vodiće Ana Pejović i Vladimir Arsenijević.

Bonus video: