I srpska ambasada igra protiv Fronta?

"Predstavnica ambasadora Srbije u Crnoj Gori u razgovorima je potencirala nagodbu sa tužilaštvom (sporazumno priznanje krivice). Porodica mi je patila, tražili su od mene da dođem kući, to jest da priznam djelo koje mi se stavlja na teret, a koje ja nijsam učinio”, piše u Čurovićevoj izjavi
129 pregleda 48 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2017. 06:14h

Aleksandar Čurović tvrdi da je predstavnica srpske ambasade u Podgorici tražila od njega da prizna krivicu u istrazi navodnog pokušaja terorizma 2016.

Jedan od osuđenih za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori je napisao da, uprkos priznanju na sudu, negira učešće u tim radnjama i tu izjavu je ovjerio u Šapcu kod javnog bilježnika Nenada Vujića.

“Vijestima” iz srbijanske ambasade juče nijesu odgovorili na optužbe Čurovića.

Lideri Demokratskog fronta njegovo pisano priznanje podijelili su juče novinarima na vanrednoj konferenciji za medije. Šapčanin je saopštio da je laž sve što je 8. marta rekao u podgoričkom Višem sudu, kada je priznao da je 16. oktobra 2016. trebalo da se sukobi sa policijom ispred Skupštine. Tvrdi da je tu izjavu dao pod pritiskom i na zahtjev specijalnog tužioca Saše Čađenovića, koji mu je prethodno napisao i tražio od njega da je nauči napamet.

“Tri prijatelja koja su došla sa mnom u Crnu Goru su postigla sporazum sa tužilaštvom i pušteni su na slobodu. Razgovarao sam sa advokatom koji mi je iznio sve prognoze i postojala je mogućnost da me na osnovu njihovih priznanja osude na kaznu zatvora od četiri do osam godina. Predstavnica ambasadora Srbije u Crnoj Gori u razgovorima je potencirala nagodbu sa tužilaštvom (sporazumno priznanje krivice). Porodica mi je patila, tražili su od mene da dođem kući, to jest da priznam djelo koje mi se stavlja na teret, a koje ja nijsam učinio”, piše u Čurovićevoj izjavi.

Objašnjava da je u takvim okolnostima i pod pritiskom odlučio da prizna krivicu:

“Poslije 132 dana mi je ukinut pritvor i obezbijeđen mi je smještaj u hotelu, o trošku države. Ucijenjen sam da suđenje bude javno, u protivnom ne bi bilo sporazuma, samim tim ni izlaska iz Spuža. Nije mi nuđen novac, niti bih ga prihvatio... Iz ljubavi sam pošao u Crnu Goru i završio u Spužu kao kriminalac koji je planirao da se goloruk tuče sa policijom i zauzme Skupštinu! Zašto? Kome je u interesu da nevine hapsi i predstavlja kao negativce? Kome je ovaj 'državni udar' bio od koristi... Sve što sam izjavio u sudu rekao sam pod pritiskom i na zahtjev specijalnog tužioca Saše Čađenovića. Samim tim nema nikakvog smisla suditi nekome na osnovu mog sporazuma i optuživati nedužne”, piše u Čurovićevoj izjavi.

Čurović, Nikola Đurić, Siniša Ćetković, Dejan Stanojević i Ivica Matić početkom marta u Višem sudu osuđeni su na po pet mjeseci zatvora zbog krivičnog djela - stvaranje kriminalne organizacije, u slučaju pokušaja terorizma.

U gotovo identičnim izjavama priznali su da su doputovali u Podgoricu da podrže proteste DF-a i da se sa političarima i narodom, u nastalom metežu, fizički potuku sa policijom, probiju kordon i nasilno zauzmu Skupštinu.

Jedan od njih je rekao da je na šake trebalo da se biju sa policijom.

Prije Čurovića, i Mirko Paja Velimirović naknadno je promijenio izjavu.

Član Ravnogorskog pokreta u izjavi ovjerenoj u novopazarskom sudu tvrdi da je laž sve što je crnogorskoj policiji, tužilaštvu i Višem sudu rekao o pripremanju navodnog krvoprolića na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016.

Čađenović u zatvoru, a Aco i Brano na slobodi

Funkcioneri DF-a Andrija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević saopštili su da je i Čurovićeva izjava razobličila državni udar.

Lider Nove srpske demokratije poručio je da bi zakon trebalo da bude isti za sve , “za Mihaila Čađenovića koji nevin leži u zatvoru, Aca Đukanovića koji bi trebalo da bude u zatvoru i šefa kriminalnog klana Branislava Mićunovića”...

Medojević je ponovio da šef DPS-a Milo Đukanović ima trospratni penthaus u Dubaiju, da tamo osniva privatnu banku i planira da pravi soliter parama “koje je ovdje opljačkao".

Mandić je rekao da je tražio da se u Skupštini Srbije zakaže sjednica Odbora za bezbjednost, gdje bi se saslušali šefovi službe bezbjednosti Srbije, direktor policije, ali i osobe iz Srbije koje su uhapšene u Crnoj Gori.

“Da se saslušaju ti zaposleni u Ambasadi Srbije koji su nagovarali ta lica da priznaju krivicu za krivična dijela koja nisu počinili. Mislim da bi to bilo važno za Srbiju, srpski narod, jer je crnogorski režim pokušao da zloupotrijebi institucije Srbije kako bi se obračunali sa nama", kazao je Mandić.

Poslije političkih govora, na šake se bijemo sa policijom

Nakon što je Čurović sa prijateljima priznao krivicu, sudija Boris Savić tada je konstatovao da je njihova kazna manja jer je sud “pošao od toga da ste podvedeni od ljudi koji su na vrhu kriminalne organizacije”:

“I vaš stepen krivice je manji. Osim toga, pomogli ste da se postupak završi. Kazna od pet mjeseci je adekvatna za ono što ste uradili”.

Iz Specijalnog tužilaštva saopšteno je da su petorica državljana Srbije priznali da su bili dio kriminalne organizacije čiji je plan bio nasilni ulazak u Skupštinu i protivustavno proglašenje DF-a za pobjednika demokratskih izbora 16. oktobra.

U gotovo identičnim izjavama priznali su da su doputovali u Podgoricu da podrže proteste DF-a i da se sa političarima i narodom, u nastalom metežu, fizički potuku sa policijom, probiju kordon i nasilno zauzmu Skupštinu.

Čurović je u sudu rekao da u cjelosti priznaje da je postao član kriminalne organizacije, ali i da ne zna ko je organizator:

“Sjedio sam kod Aleksandra Aleksića, koji mi je rekao da ga je kontaktirao Mirko Velimirović i predložio da pođemo u Crnu Goru i podržimo opoziciju DF. Velimirović mu je rekao da je vlast kriminalna i da treba podržati Srbe u Crnoj Gori, te da treba doći do smjene vlasti i da ćemo da se sukobimo sa policijom. Fizički da probijemo kordon i zauzmemo Skupštinu i ostanemo tamo dok ne stigne pomoć. Na šake je trebalo da se bijemo sa policijom. Posle završetka govora političara, trebalo je da krenemo da zauzmemo - Skupštinu”, kazao je Čurović.

Galerija

Bonus video: