PRESUDA ŠKALJARCIMA ZBOG ARSENALA ORUŽJA

Dedoviću 26 mjeseci zatvora

Škaljarcima suđeno zbog oružja pronađenog dan nakon ubistva Srđana Vlahovića
1029 pregleda 5 komentar(a)
Kotor škaljarci oružje, Foto: Filip Roganović
Kotor škaljarci oružje, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 13.06.2017. 07:38h

Kotoranin Igor Dedović osuđen je juče na dvije godine i dva mjeseca zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija.

Jednom od navodnih šefova škaljarskog kriminalnog klana presuda je izrečena juče u kotorskom Osnovnom sudu.

Jedan od njegovih branilaca, advokat Branko Aneđelić kazao je da je ta presuda opasna, da je donijeta pod pritiskom, ali i da je Dedović dobio veću kaznu od čovjeka koji je priznao da je prodavao oružje teroristima u Parizu.

Tvrdi da je Kotoranin osuđen isključivo zbog toga što je njegov DNK trag pronađen na oružju koje je dodirnuo. Kotoraninu je suđeno zbog arsenala oružja pronađenog 2016. godine u tamošnjem naselju Sveti Stasije.

Zbog istog krivičnog djela dva mjeseca manje robijaće Podgoričanin Dragoljub Ćetković. Na godinu i 11 mjeseci osuđen je državljanin BiH Goran Stančić, a godinu i osam mjeseci osuđen je Božidar Punošević. Sve osuđene policija označava članovima škaljarskog klana.

Arsenal oružja zbog koga im je suđeno pronađen je 2016. godine u napuštenoj kući, dan nakon ubistva Podgoričanina Srđana Vlahovića (30).

Anđelić je objasnio da je jučerašnja presuda opasna iz mnogo razloga:

"A najviše što se prvi put (što ne iznenađuje) dešava da neko isključivo zbog pronađenog DNK traga bude osuđen da je izvršio neko krivično djelo. DNK je samo dokaz da je neko bio u kontaktu - dodirnuo predmetno oružje. Pa zamislite kad bi sud osuđivao svakog ko je ostavio svoj DNK na bilo kojem oružju”, kazao je Anđelić.

Dodao je da ni na jednom komadu oružja nema trag samo jednog osumnjičenog:

"Nego je uvijek trag više NN lica, pa i pored toga sud daje sebi za pravo da ovako cijeni DNK trag. Poslije svega, ostaje samo utisak da je ovakva presuda donesena uz ogroman pritisak, jer kako drugačije objasniti presudu koja pledira da joj se vjeruje na riječ, bez ijednog jedinog dokaza”, rekao je on.

Anđelić je kazao da kao branilac ne može i ne želi da prihvati da je neko “ma kakav mu status bio” unaprijed osuđen:

"Kao odbrana vjerovali smo u pošteno suđenje. Više nije pitanje jesmo li bili u zabludi, koliko uvjerenje da je ovakva presuda donesena negdje gdje joj nije mjesto. Na kraju, tvrdim da nikad niko nije ovoliku kaznu dobio. Pravosnažan je predmet gdje je okrivljeni priznao djelo da je prodavao oružje teroristima za napad u Parizu, pa nije dobio trećinu pojedinačno izrečene kazne”.

Dedovića i braću Jovana i Igora Vukotića policija označava vođama škaljarskog klana.