"Mi smo kao mačke, izdržaćemo dok im ne vidimo leđa"

Gosti u studiju su bili korisnica naknade Rosanda Peković, pravnik Sergej Sekulović, predlagač zakona Aleksandar Damjanović i poslanica Demokratske Crne Gore Zdenka Popović
67 pregleda 0 komentar(a)
Reflektor
Reflektor
Ažurirano: 13.06.2017. 19:41h

Za manje od dvije godine od kada su usvojene tada doživotne naknade za majke troje i više djece, one će uskoro i formalno prestati da postoje.

Gosti u emisiji Reflektor na TV Vijesti su bili korisnica naknade Rosanda Peković, pravnik Sergej Sekulović, predlagač zakona Aleksandar Damjanović i poslanica Demokratske Crne Gore Zdenka Popović.

Tok emisije:

21:04 "Zamislite vi nekog funkcionera vladajuće partije koji ne zna koliko mu je povećana plata, zamislite koliko prima...", kaže Popović. "Vlada je vodila ekonomsku politiku koja je bila bez strateškog rasta, sada je došla voda do poda."

20:54 Ove naknade su ženama na sjeveru značile život, objašnjava Peković. "Mi ćemo se potruditi da skinemo ovu vlast, proteste nastavljamo i sa tužbama nastavljamo", dodaje ona.

Ona smatra da Bošnjačka stranka treba da snosi najveću odgovornost jer su prevarili korisnice naknade.

20:50 "Vi nemate najave da će se paralelno sa ovim aktom mijenjati zakon o socijalnoj i dječijoj zaštiti", ukazuje Damjanović.

20:47 Sekulović smatra da treba dozvoliti fleksibilnost u smislu da vlast može drugačije se odnositi prema socijalnim naknadama, odnosno smanjivati ih ili povećavati. "Budžet od 100 miliona je u Crnoj Gori održiv po mom mišljenju", smatra on.

20:41 "Niko ne zna šta oni rade i kako će se ovo završiti, ali ovo ne može proći jer je potpuna diskriminacija", poručila je Peković.

20:36 Zašto ženama nije ponuđeno riješenje da primaju ovu naknadu do primanja penzije, pita Popović.

20:30 "Gledam ovu praznu stolicu ovo je poštovanje prema majkama, za svo ovo vrijeme dok smo rizikovale naš život", rezignirano konstatuje Peković. "Oni su za ovih 30 godina o jadu zabavili ovaj narod".

Ona smatra da je Ustavni sud podlegao politici "i jedno te isto pravo tumači da je ustavno i neustavno."

20:26 Ustavni sud je imao 5 mjeseci vremena da reaguje jer je primjena zakona odložena za 5 mjeseci, podsjeća Sekulović.

20:22 "Vladi se očigledno žuri zato i sva ova farsa sa Ustavnim sudom", kazao je Damjanović.

20:08 "Prolongirale su se dopune i izmjene zakona samo zbog parlamentarnih izbora", rekla je Popović.

20:05 "Sve je ukazivalo shodno izjavama iz izvršne vlasti da se pravi pritisak na ustavni sud", poručio je Damjanović

20:04 "Ovaj zakon je u startu imao manjkavosti ali niko nije mogao da predvidi koju će sudbinu da doživi", rekao je Sekulović.

20:03 "Svi pravnici su nam objasnili da smo dobili doživotnu naknadu", kazala je Rosanda Peković.

Kroz koje faze je sve prošao ovaj vid davanja države i kako se došlo u situaciju da naknade budu potpuno izbrisane iz zakonodavstva? Koliko je ovo pitanje iskorišćeno u političke svrhe? Ustavni sud 19.aprila većinom glasova ocijenio je da su naknade neustavne, a Vladi je dat rok od tri mjeseca da Skupštini predloži novo zakonsko rješenje koje bi to stečeno pravo uskladilo sa Ustavom “saglasno pravnim stavovima” u odluci Suda.

Da li su nova Vladina rješenja legitimna očekivanja svih kategorija korisnica prava na naknadu kako je to tražio Ustavni sud te da li je ispoštovan stav da “jednom priznato pravo na doživotnu naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece neće biti ukinuto na način koji bi ih stavio u nepovoljniju pravnu i faktičku situaciju od one u kojoj su bile korisnice, kad su zbog prihvatanja doživotne naknade prekinule svoj dotadašnji radni odnos, ili pravo na penziju, ili su se odjavile sa evidencije Zavoda za zapošljavanje” ?

Kako će 22 hiljade korisnica naknade reagovati na najnovija rješenja Vlade te kako će se ukupne mjere štednje odraziti na životni standard građana, pitanja su koja će osvijetliti večerašnji Reflektor.

Bonus video: