Znakovi koji upozoravaju da je vaša veza osuđena na propast

Da je došao kraj ne znači ni ako razmišljate o tome kako bi vaš život izgledao da ste sami ili s nekim drugim u vezi. Blumfield ističe da je sanjarenje o alternativnim scenarijima za vaš život vrlo zdravo
100 pregleda 0 komentar(a)
ljubomora, svađa, Foto: Shutterstock.com
ljubomora, svađa, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 12.06.2017. 18:14h

Veze mogu biti sjajne, a onda se mogu pretvoriti u jako loše. Stručnjaci kažu da je jako teško shvatiti da li je osjećaj nervoze i netrepeljivosti koju trenutno osjećate prema partneru samo prolazna faza ili je prvi u niz pokazatelja da je vaš odnos osuđen na propast.

Barbara Blumfield, savjetnica za parove i autorka knjige "Couple Therapy: Dramas of Love and Sex", tvrdi da postoje jasni znakovi da vaš odnos ne samo da se približio kraju nego da je i jako štetan.

"Jedan od znakova je da si partneri smetaju međusobno i da nemaju poštovanja jedno prema drugom, privatno ili javno. Drugi znak emocionalnog zlostavljanja može biti partner koji je u javnosti jako pažljiv i šarmantan, a koji se u potpunosti mijenja kada ostanete sami. Jedan od prvih znakova nasilja je kad vam partner brani da provodite vrijeme s prijateljima i porodicom ili da radite van kuće. Takvo ponašanje obično dolazi postepeno i znak je osobe koja pati od toga da mora imati kontrolu. U tim slučajevima, zbogom je jedina opcija", kazala je Blumfield.

S druge strane, nedostatak komunikacije ili bilo kakvog fizičkog kontakta ne znači uvijek da ste osuđeni na propast. Nekim parovima je samo potrebna pomoć kako bi naučili komunicirati.

"Međutim, ako bas nemate šta reći jedno drugom, to znači da niste kompatibilni", upozorila je Blumfield.

Da je došao kraj ne znači ni ako razmišljate o tome kako bi vaš život izgledao da ste sami ili s nekim drugim u vezi. Blumfield ističe da je sanjarenje o alternativnim scenarijima za vaš život vrlo zdravo. Uostalom, nema ništa pozitivno u suzbijanju mašte. No, djelovanje s ciljem ostvarivanja tih snova nije dobro.

"Svi mi razmišljamo o različitoj budućnosti i upravo to razmišljanje može biti dobar način da vas podsjeti na vašu sadašnjost. Uvijek pitam svoje klijente koji su zbunjeni da li mogu ispuniti svoje želje i ostati u trenutnoj vezi", kaže Blumfield.

Zaključuje da pri izboru partnera obično odlučuje nesvjesni element, a razlozi ponekad nisu toliko zdravi, prenosi klix.ba.

Bonus video: