Plemenita riznica prijateljstva

Dragana Mrkić promovisala je pred nikšićkom publikom drugu zbirku pjesama "Predugo te nema"
150 pregleda 0 komentar(a)
Dragana Mrkić promocija knjige, Foto: Svetlana Mandić
Dragana Mrkić promocija knjige, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 12.06.2017. 09:50h

Ista, a opet drugačija, zrelija. Takva je, kako je kazao Vanja Kovačević, književni kritičar i novinar, poezija Dragane Mrkić, pjesnikinje koja je u Nikšiću promovisala drugu zbirku pjesama “Predugo te nema“. Ono što je zajedničko prvoj (Previše te ima) i drugoj zbirci je, kako je kazao Kovačević, nastojanje autorke da pokaže da su “riječi njen genotip, element koji, sve i da hoće, ne može izbrisati ni promijeniti”.

"Autorka se pjesnički rastući istovremeno i razvijala, pa je jasno da je njeno najnovije ostvarenje djelo osobe koja je svoju poeziju, osim što do kraja osjeća, spremna da i do kraja brani. Da svojim bićem stane iza nje. A pogotovo svojim iskustvom”, kazao je Kovačević.

Upravo ta zrelost i iskustvo doveli su do toga da autorka sa “spoljašnjih” prelazi na “unutrašnje” svjetove, da, kako je to kazao Kovačević, “spoljašnjim senzacijama pokušava dati unutrašnje značenje”.

"Upravo taj lični izraz, taj pečat zrelosti iz kojeg se može naslutiti da joj je manje važno hoće li se svidjeti čitaocu, od toga da se izrazi u potpunosti i na način koji smatra najprimjerenijim, a pogotovo svojim, daje vrijednost pjesničkom izrazu Dragane Mrkić”, kazao je Kovačević.

Mrkić, prema riječima Kovačevića, “hrabro dotiče poetski prostor”. A opet, kako priznaje autorka, ne toliko hrabro koliko će biti ubuduće, iako je previše jakih i iskrenih emocija “obojilo” knjigu.

Mrkić je u knjizi krenula od porodičnog ciklusa “Familija” i stigla do ljubavne “Haljine od snova”, i “pjesničkom disciplinom”, kako je to kazao prof. dr Aleksandar Jerkov, stvorila “izuzetno kultivisan književni tekst koji posjeduje lirski delikatan izraz, što danas nije čest slučaj”. A za sve to, “krive” su emocije.

Obrad Nenezić je na sebi svojstven način dao osvrt na knjigu Dragane Mrkić, njihovo prijateljstvo, poeziju. Nenezić se prisjetio zaljubljenih djevojčica, sahranjenih rima i drama u pokušaju i mnogih drugih njegovih zabluda koje je Mrkić “okovala u svojoj plemenitoj riznici prijateljstva“.

"Ti znaš da je život besmislica i ne igra veliku ulogu na mojoj sceni. I jedan osrednji film je mnogo zanimljiviji od nekakvog života u kojem su najbitniji početak i kraj a sve ostalo je kolateralna šteta ili sticaj okolnosti u međuvremenu”, kazao je Nenezić.

Dragana Mrkić, kojoj je pisanje ljubav i koja se, kako kaže Nenezić, vrati nekad u rodni Nikšić i donese knjigu “Predugo te ima” ili “Nema”, svejedno, “obećava da će u novim pjesmama nastaviti da raste, sazrijeva, bude ista, a opet drugačija. Svoja”.

Bonus video: