Ništa od preokreta, Crna Gora na kraju poražena od Tunisa

Osim brojnih grešaka sudija na štetu naše selekcije, što je unijelo nervozu u našem timu (selektor Bašić je barem tri tajm-auta potrošio da bi smirivao igrače), meč će ostati zapamćen i po debiju u seniorskoj reprezentaciji korektora Bojana Strugara i primača Slobodana Bojića
18 komentar(a)
Ivan Ječmenica, Foto: Fivb.org
Ivan Ječmenica, Foto: Fivb.org
Ažurirano: 11.06.2017. 23:25h

Odbojkaši Crne Gore porazom su završili najslabiji od tri nastupa u trećoj diviziji Svjetske lige - nakon dva sata borbe, izabranici Veljka Bašića poraženi su od Tunisa 3:2 (25:20, 25:17, 23:25, 23:25, 15:7), u utakmici posljednjeg kola turnira čiji je domaćin bio upravo Tunis.

Moglo je biti 3:0 u setovima za domaćina, ali je naša selekcija uspjela da se vrati u život u trećem i četvrtom setu, i izbori taj-brek, te šansu za pobjedu. Ipak, u odlučujućem setu, ključna je bila serija Tunisa od 5:0 za vođstvo od 6:1, kada je pobjednik odlučen...

Osim brojnih grešaka sudija na štetu naše selekcije, što je uticalo na nervozu u našem timu (selektor Bašić je barem tri tajm-auta potrošio da bi smirivao igrače), meč će ostati zapamćen i po debiju u seniorskoj reprezentaciji korektora Bojana Strugara i primača Slobodana Bojića.

Najbolji poenter meča bio je Aleksandar Minić sa 24 poena, u domaće timu istakao se, takođe, korektor Hamza Naga sa 20 poena. U našoj selekciji istakli su se i Ivan Ječmenica (11) i posebno tehničar Simo Dabović a devet poena, od čega četiri iz bloka.

"Od Tunisa smo izgubili poslije velike borbe, a ključne su na početku bile negativne odluke sudija protiv nas, što je potpuno destabilizovalo ekipu u prva dva seta. Međutim, uspjeli smo da se vratimo u igru, jako srčano i dobro, ali nije bilo snage da se izgura taj peti set. U svakom slučaju, utisak je pozitivan, jer smo pretposljednju utakmicu (sa Kahastanom) dobili 3:0 sa jako lijepom igrom", rekao je Bašić.

Naša selekcija je učešće u ovogodišnjoj Svjetskoj ligi završila sa polovičnim uspjehom. Upisala je po tri pobjede (protiv Tunisa i Kineskog Tajpeha na prvom turniru u Bijelom Polju, te Kazahstana u Tunisu) i poraza (od Estonije u Bijelom Polju, te Kineskog Tajpeha i Tunisa na drugom turniru), te drugu godinu zaredom nije uspjela da se plasira na fajnl-for.

Na kraju je u ukupnom plasmanu zauzela šesto mjesto.

"Za mene je to relativan uspjeh, jer bih, ipak, više želio da smo se kvalifikovali na završni turnir. Međutim, moram da priznam da imam samo pozotivno mišljenje o igračima, jer su napravili veliki posao. Zajedno smo proveli 40 dana, pokazali su da postoji potencijal, što je jako ohrabrujuće za sljedeću godinu, kada je ključni momenat, a to su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo", dodao je Bašić.

U prvom nastupu, prije dvije godine, "crveni" su stigli do finala, a prošle sezone ih je set dijelio od fajnl-fora, sve pod vođstvom Slobodana Boškana.

Na završni turnir u Leonu (18. i 19. juna), pored domaćeg Meksika, plasirale su se tri najbolje selekcije na zbirnoj tabeli 12 ekipa, nakon šest odigranih kola - Njemačka, Španija i Estonija, koje su imale po pet pobjeda i poraz.

Naši seniori su prošlog mjeseca igrali i u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, koje, takođe, nisu bile uspješne, jer je Crna Gora turnir u Talinu završila sa dvije pobjede (Mađarska, Kosovo) i tri poraza (Rusija, Estonija, Rumunija).

Crna Gora je obje akcije odigrala bez povrijeđenog Rajka Strugara i rovitog Luke Šuljagića, kompletnu Svjetsku ligu je zbog povrede propustio Vojin Ćaćić, na drugom turniru nije bilo Miloša Ćulafića, dok je Marko Bojić 11 utakmica odigrao nakon pola godine pauze zbog povrede...

I pored svega toga, crnogorski odbojkaši su ove godine odigrali ispod svojih objektivnih mogućnosti, ali za njih, te selektora Bašića, glavni cilj ostaju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo iduće godine, posljednja nada ove generacije za plasman na neko veliko takmičenje...

Tunis - Crna Gora 3:2 (25:20, 25:17, 23:25, 23:25, 15:7)

Tunis – Dvorana: „El Menzah“. Gledalaca: 600. Sudije: Pjerobon (Argentina) i Fernandes (Španija). Poeni iz napada: Tunis 45, Crna Gora 60. Poeni iz bloka: Tunis 18, Crna Gora 9. Poeni iz servisa: Tunis 6, Crna Gora 2. Greške: Tunis 23, Crna Gora 42.

Tunis: Kadi 7, Ben Tara 3, Othmen Miladi 14, Karamosli, N. Miladi, Ben Šeih, Naga 20, Moala 11, Tuergi (libero 2), Kabi, Ben Slimene 2, Jouini, Hmisi (libero 1), Agrebi 12.

Crna Gora: Minić 24, Dabović 9, Babić 1, G. Ćuk 3, Radonić, Lakčević (libero 1), M. Bojić 11, Radunović, B. Ćuk 8, S. Bojić 1, Strugar 1, Vukašinović 1, Ječmenica 12, Popović (libero 2).

Bonus video: