Hamilton najbrži, Fetel najhrabriji

Crni Biser je smanjio prednost Sebastijana Fetela na 12 bodova, ali je Njemac herojskom vožnjom zaslužio sve pohvale, jer je sa 18. stigao do 4. mjesta
61 pregleda 0 komentar(a)
Luis Hamilton, Foto: Reuters
Luis Hamilton, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.06.2017. 20:24h

Luis Hamilton je vodio od početka do kraja u Montrealu i stigao do 56. pobjede u karijeri na mjestu gdje je prije 10 godina prvi put bio na najvišoj stepenici pobjedničkog postolja.

Crni Biser je smanjio prednost Sebastijana Fetela na 12 bodova, ali je Njemac herojskom vožnjom zaslužio sve pohvale, jer je sa 18. stigao do 4. mjesta.

Britanac je sigurno počeo trku i u prvu krivinu ušao prvi. Ali, iza njega se događao spektakl - Maks Ferstapen je nestvarno startovao i sa 5. mjesta bukvalno „doletio” do drugog.

U tom manevru je natjerao na kontakt čovjeka koji ga najmanje voli u karavanu, Fetela, čije je prednje krilo očešalo zadnju lijevu gumu bolida Red Bula. Lider svjetskog šampionata je zbog toga morao u boks, pa je skliznuo na 18. poziciju.

Med Maks je pokušao čak da obiđe Hamiltona kada je trka restartovana poslije izlaska sejfti-kara zbog sudara Karlosa Sainsa Juniora i Felipea Mase i umalo je uspio. Nažalost, bolid austrijskog tima se jednostavno ugasio u 11. krugu. Bez ikakve najave...

„Imali smo elektični problem, motor se ugasio sam od sebe. Ovo nam se desilo i prije nekoliko godina, čini mi se Danijelu Rikardu u Belgiji”, prisjećao se šef „bikova” Kristijan Horner.

Otpadanjem najagresivnijeg vozača, do kraja nije bilo nikakvih uzbuđenja kada su u pitanju prve dvije pozicije, jer se Valteri Botas pobrinuo za dvostruku pobjedu Mercedesa.

Rikardu su prijetili piloti Fors Indije, Serhio Peres i Esteban Okon, ali Meksikanac nije htio da posluša timsku naredbu i pusti Francuza da pokuša da napadne Australijanca.

I kazna je stigla - Rikardo se odvojio i obezbijedio najnižu stepenicu pobjedničkog postolja, a Fetel je izuzetno rizičnim manevrima po prašnjavijem dijelu staze zaobišao Peresa i Okona i onemogućio Hamiltona da smanji zaostatak na jednocifren.

„Veliko hvala publici. Svake godine je energija ovdje sve veća. Obožavam da dođem u Montreal, jer sam ovdje prvi put stigao i do pola i do pobjede. Ponoviti to je nevjerovatno. Oduševljen sam”, rekao je Hamilton nakon šeste pobjede u Kvebeku.

Tragičar je opet bio Fernando Alonso - bio je deseti, ali mu se tri kruga prije kraja izgasio motor, što ga je onemogućilo da osvoji prve bodove za Meklaren.

Zato je Lens Strol bio deveti i postao prvi Kanađanin, a da se ne preziva Vilnev, da se upisao u „najbržem cirkusu”. I to na stazi koja se zove „Žil Vilnev” po vozaču tragično preminulom 1982. tokom kvalifikacija za VN Belgije, čiji je sin Žak bio prvak 1997. godine.

Naredna trka se vozi za 13 dana u Bakuu za Veliku nagradu Azerbejdžana.

Rezultati VN Kanade

1. Luis Hamilton (Velika Britanija, Mercedes 1:33:05,153

2. Valteri Botas (Finska, Mercedes) + 19,783

3. Danijel Rikardo (Australija, Red Bul) + 35,297

4. Sebastijan Fetel (Njemačka, Ferari) + 35,907

5. Serhio Peres (Meksiko, Fors Indija) + 40,476

6. Esteban Okon (Francuska, Fors Indija) + 40,716

7. Kimi Raikonen (Finska, Ferari) + 58,632

8. Niko Hilkenberg (Njemačka, Reno) + 1:00,374

9. Lens Strol (Kanada, Vilijams) + 1 krug

10. Romen Grožan (Francuska, Has) + 1 krug...

Poredak vozača

1. Fetel 141

2. Hamilton 129

3. Botas 93

4. Raikonen 73

5. Rikardo 67...

Poredak konstruktora

1. Mercedes 222

2. Ferari 214

3. Red Bul 112

4. Fors Indija 71

5. Toro Roso 29...

Bonus video: