Promjene ciklusa

Promjene tokom menstruacije mogu ukazivati na mnoga stanja, od fibroida, cista na jajnicima, upala zdjelice ili pojava polipa na materici. Osim što ćete nakon pregleda imati tačnu dijagnozom, takođe ćete znati i kako uravnotežiti menstruaciju
180 pregleda 1 komentar(a)
PMS
PMS
Ažurirano: 11.06.2017. 16:14h

Odlazak ginekologu većini žena nije prijatno iskustvo, isto kao i posjeta drugim doktorima, ali kada uočite promjene kod menstruacije ili bezrazložnu bol u grudima, važno je što prije obaviti pregled!

Promjene ciklusa

Ginekologa posjetite ako: je menstruacija neregularna, razmak između dviju menstruacija je kratak - 21 dan ili manje, pojavljuje se krvararenje između menstruacija, krvarenje traje duže od 7 dana, kasni ili potpuno izostane, veoma krvarite

Promjene tokom menstruacije mogu ukazivati na mnoga stanja, od fibroida, cista na jajnicima, upala zdjelice ili pojava polipa na materici. Osim što ćete nakon pregleda imati tačnu dijagnozom, takođe ćete znati i kako uravnotežiti menstruaciju.

Bolovi u donjem dijelu stomaka

Bolovi u donjem dijelu stomaka mogu se pojavljivati tu i tamo, nevezano uz menstruaciju ili se mogu pojavljivati tokom PMS-a ili u prvim danima menstruacije. Bolovi se mogu pojaviti i nakon seksualnog odnosa, ili čak tokom odnosa. Ako su ovi bolovi vrlo jaki te se šire i na leđa, svakako je vrijeme posjetiti ginekologa jer mogu biti simptomi raznih problema - fibroida, cista ili čak tumora.

Svakodnevni problemi intimnih područja

Mogu se pojavljivati u nekoliko oblika, a najčešće su simptomi urinarnih infekcija.

  • češće uriniranje nego inače
  • bol ili peckanje pri urirniranju
  • krv u urinu
  • svrab
  • promjena u iscijetku

Promjene na grudima

Tokom PMS-a i u prvim danima menstruacije, mnoge žene osjete neugodu u grudima, imaju osjećaj kao da su nabubrile, a i puno su osjetljivije. No, ako osjetite više od neprijatnosti, ili uočite kvrgu ili iscijedak iz grudi - u što kraćem roku posjetite ljekara.

Čak i ako ne osjetite nek od ovih simptoma, savjetuje se da se barem jednom godišnje odete kod ginekologa na pregled.

Bonus video: