FORMULA 1: SJUTRA (20) VELIKA NAGRADA KANADE

Hamilton kao Sena - 65. put na polu

Crni Biser je od Senine porodice dobio kacigu slavnog Brazilca. „Dirnulo me je ovo”, rekao je Britanac
0 komentar(a)
Luis Hamilton, Foto: Reuters
Luis Hamilton, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.04.2019. 23:00h

Savršen, ili seksi krug kako on sam reče nakon kvalifikacija, omogućio je Luisu Hamiltonu da dostigne svog idola Ajrtona Senu - Crni Biser je na Velikoj nagradi Kanade osvojio 65. pol-poziciju u karijeri, čime je dostigao legendarnog Brazilca.

Sada je ispred njega samo Mihael Šumaher sa 68. Uzgred, trećim polom je dostigao Šumija po broju pobjeda u kvalifikacijama na stazi „Žil Vilnev”, jer ih imaju po šest.

Nakon što je Ferari dominirao tokom treninga u petak, Britanac je podigao nivo i upisao najbrži krug ikada na suncem okupanoj stazi na ostrvu pored Monterala.

Sebastijan Fetel je u posljednjem brzom krugu imao samo četiri hiljadita dijela sekunde sporije vrijeme od trostrukog šampiona i činilo se da ima za čim da žali. Ali, onda je Hamilton postavio vrijeme 1:11,459, što je za čak 33 stotinke brže od Njemca.

„Ovo je bio seksi, savršen krug. Ne mogu da vjerujem da se sve poklopilo tako dobro”, rekao je 32-godišnjak iz Stivenidža, čija misija u Kanadi je da smanji zaostatak za Fetelom, koji sada iznosi 25 bodova.

Hamilton je nakon kvalifikacija dobio nesvakidašnji dar - porodica pokojnog Sene mu je uručila jednu od kaciga koje je nosio čuveni Kišni čovjek.

„Dirnulo me je ovo, ostao sam bez riječi. Ajrton je mnogima od vas bio omiljeni vozač, bio je i meni. On me je inspirisao da budem ovdje gdje sam danas. Izjednačiti se sa njim i dobiti ovakakv poklon je najveća moguća čast”, rekao je Britanac preko mikrofona dok je stajao ispred navijača.

I iz drugog reda će krenuti vozači Mercedesa i Ferarija, Finci Valteri Botas i Kimi Raikonen. Po ovogodišnjoj tradiciji, treći je rezervisan za asove Red Bula Maksa Ferstapena i Danijela Rikarda, a među 10 najboljih su i Felipe Masa (Vilijams), Serhio Peres i Esteban Okon iz Fors Indije, te Niko Hilkenberg (Reno).

Trka u Montrealu počinje u 20 časova po našem vremenu.