Ipak, čuda su moguća i u Crnoj Gori

Prvi put od kad postoji AF PG - ima tome 15 godina - ili 11, ako vam se tako više sviđa - vidio sam, na jednom mjestu, toliko očiglednog kvaliteta produkovanog na AF PG da sam konačno povjerovao da su čuda moguća i u CG. Ako bi čitavu stvar trebalo pokriti jednom jedinom riječju - ta riječ bi bila - zrelo - zapanjujuće pismeno i zrelo - u četiri riječi.
260 pregleda 1 komentar(a)
Arhitektonski fakultet, Foto: Boris Pejović
Arhitektonski fakultet, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.06.2017. 16:37h

Hey man, my school day's insane/ Hey man, my work's down the drain/ Hey man, well she's a total blam-blam/ She said she had to squeeze it but she... then she

David Bowie, "Suffragette City", The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (RCA Records, 1972) Evo veli da je Senat Univerziteta Crne Gore "izašao u susret" predstavnicima studenata u Senatu koji su tražili da se koriguju predlozi pojedinih fakulteta UCG po pitanju broja studenata koji će biti upisani na osnovne studije na tim fakultetima sljedeće školske - ili, ako vam je tako draže, sljedeće studijske godine.

Senat UCG je, u najkraćem, prihvatio inicijativu predstavnika studenata da se ove godine upis brucoša vrši do, obratite pažnju molim vas - maksimalnog broja - koji propisuju licence pojedinih fakulteta.

Ali ne veli čime je inicijativa predstavnika studenata u Senatu UCG bila motivisana. Ne veli ni da li postoje istrživanja, analize, strategije, stavovi, zaključci - da li je ova inicijativa zasnovana na bilo čemu konkretnom, ili je pak zasnovana na političkoj odluci.

Ne veli ni kako je došlo do toga da se tzv. upisnim kvotama bave predstavnici studenata. Valjda je to posao stručnog kadra koji zvanično nastupa ispred pojedinih fakulteta UCG i ispred samog UCG - odnosno kadra koji se bavi kreiranjem politika u oblasti visokog obrazovanja na nivou Države CG.

Na stranu hroničan problem nezaposlenosti u korelaciji sa notornom činjenicom da je, u ovom trenutku, ponuda visokoobrazovanog kadra tri i po puta veća od potražnje.

A oni govore o maksimalnim upisnim kvotama... "Imamo situaciju/ Neke stvari se podrazumevaju", što bi rekli Darkwood Dub.

Što se tiče svima nama najdražeg Arhitektonskog fakulteta, umjesto 30 studenata - koliko je ove godine predložio AF (20 na budžetu, 10 samofinansirajućih) - predstavnici studenata u Senatu su predložili, a Senat usvojio, ni manje ni više nego, pazite sad dobro - 80 (osamdeset) - brucoša na AF.

Što je bilo negdje i za očekivati, naravno, jer je i prošle i pretprošle godine, ako me sjećanje ne vara, bilo natezanja oko upisnih kvota na AF između AF i predstavnika studenata u Senatu - odnosno predstavnika Studentskog parlamenta UCG. AF je prošle godine predlagao upis 33 studenata (20 na budžetu, 13 samofinansirajućih) - a na kraju je upisano, opet na predlog Studentskog parlamenta UCG, nekih 50 studenata (20 na budžetu, 30 samofinansirajućih), ako se ne varam (na Internet stranici AF ne postoje upisne liste od prethodnih godina).

Dakle, ako Upravni odbor UCG potvrdi odluku Senata, a Vlada CG potvrdi odluku Upravnog odbora UCG - ove godine će se na AF upisati 80 brucoša.

Ne veli da li su agilni predstavnici studenata u Senatu UCG inicirali, uz predlog o upisnoj kvoti na AF, i proširenje smještajnih kapaciteta AF. Svakome ko je barem jednom prešao preko praga AF zna da će - ako ove godine stvarno upišu 80 novih studenata na AF, a sve su šanse da hoće (da će morati, htjeli ne htjeli) - u onoj maloj zgradi - u onoj smiješnoj zgradici - biti vrlo tijesno (i smiješno).

Veliko je pitanje i kako će biti riješen problem nastavnog kadra na AF. Nije isto raditi sa 30 i sa 80 studenata. Znači li to da će i nastavni kadar biti (barem) udvostručen - ostaje da se vidi.

Kako bilo, uz osnovnu informaciju koju su redom prenijeli svi mediji u CG - nije dato ništa što bi ličilo na nekakvo obrazloženje inicijative predstavnika studenata u Senatu UCG. Pokušah, u to ime, da pronađem izvornu informaciju - pretpostavio sam da postoji nekakvo saopštenje za medije iza kojega stoji UCG, odnosno Senat UCG - ali na Internet stranici UCG (ucg.ac.me - 7. jun, 12:00) nema ništa. Nema ništa ni na Internet stranici Studentskog parlamenta UCG (spuc.ucg.ac.me - 7. jun, 12:00).

Što se tiče okruženja, Arhitektonski fakultet u Beogradu, recimo, na prvu godinu tzv. Studijskog programa osnovnih akademskih studija arhitekture ove godine će upisati 240 studenata. Na AF BG imamo ukupno 122 tzv. eksperta - 23 redovna profesora, 21 vanrednog profesora, 37 docenata i 41 asistenta - što je 1,97 brucoša po ekspertu.

Na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu imamo ukupno 109 tzv. nastavnika, a ove godine će se na tzv. Preddiplomski sveučilišni studij Arhitektura i urbanizam upisati 135 studenata - što je 1,24 brucoša po nastavniku.

Na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici imamo tačno 20 što tzv. nastavnika (samo 3 redovna profesora), što tzv. saradnika u nastavi - a vrlo vjerovatno će biti upisano 80 novih studenata (pretpostavljam da će svi biti upisani na novi Program 5+0), što bi bilo 4 brucoša po nastavniku i saradniku u nastavi. Kad bi se desilo, a izvjesno da se neće desiti, da na AF bude upisano 30 studenata - koliko je predložio AF - onda bi to bilo vrlo pristojnih 1,5 nastavnika i saradnika u nastavi po brucošu.

Da ne pominjem da na Internet stranici AF PG još uvijek nije okačen materijal za polaganje prijemnog ispita, za razliku od Internet stranica arhitektonskih fakulteta u Beogradu i Zagrebu, gdje je taj materijal odavno okačen - u kompletu sa materijalom sa prijemnih ispita iz prethodnih godina - ne bi li budući studenti stekli što bolji uvid u sistem polaganja prijemnog ispita.

I sve ovo u svjetlu činjenice da je 30. maja - prije desetak dana - u Modernoj galeriji u Podgorici (Muzeji i galerije Podgorice, pgmuzeji.me/moderna-galerija) otvorena izložba naslovljena "Ekstrakcija i implantacija" - na kojoj je prikazano dvadesetak izvanrednih semestralnih radova studenata II godine AF PG (školska godina 2015/2016) sa predmeta Sintezni projekat I - višeporodično (kolektivno) stanovanje.

Dakle, prvi put od kad postoji AF PG - ima tome 15 godina - ili 11, ako vam se tako više sviđa - vidio sam, na jednom mjestu, toliko očiglednog kvaliteta produkovanog na AF PG da sam konačno povjerovao da su čuda moguća i u CG. Ako bi čitavu stvar trebalo pokriti jednom jedinom riječju - ta riječ bi bila - zrelo - zapanjujuće pismeno i zrelo - u četiri riječi.

"Razlog ove izložbe je pobuna!", kaže Rifat Alihodžić u tekst(ić)u sa flajera izložbe. "Pobuna čistog arhitektonskog uma".

Možda je pravo vrijeme, uvaženi profesore, da se i vi pobunite - da ustanete u odbranu interesa vaših studenata, a samim tim i u odbranu prostora CG - jer niko ne zna bolje od vas što bi značio upis 80 novih studenata na AF PG - a značio bi, ukratko, daleko manje vremena posvećenog onima koji su budućnost CG arhitekture i urbanizma - na račun onih koji to nikad neće biti (da se ne lažemo).

Lopta nije, kako kažete, u dvorištu nosioca "društvene stvarnosti" i investitora, već je lopta u vašem dvorištu, dragi profesore - i ostaće u vašem dvorištu sve do trenutka kada dignete glas u ime vaših studenata.

Konačno, ko će ako nećete vi?

Bonus video: