Šta se krije iza prijateljstva posle veze

Posle duge veze, parovi najčešće imaju zajedničke prijatelje, a upravo to je razlog zašto ostaju u dobrim odnosima sa bivšima – ne žele da im bude neprijatno kada se nađu u istom društvu
157 pregleda 0 komentar(a)
ruke, prijateljstvo, Foto: Shutterstock.com
ruke, prijateljstvo, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 10.06.2017. 14:14h

Nekim ljudima zvuči iracionalno da ostanu u prijateljskim odnosima sa bivšim ljubavima, a svoj stav opravdavaju riječima "raskinuli smo s razlogom".

Naravno, u kakvim odnosima ostajemo, zavisi od toga zašto smo i kako raskinuli. Ako je neko nekoga prevario, na primjer, teško da tu može da bude prijateljstva. Ako se civilizovano rastanemo jer jednostavno više nema ljubavi i "hemije", zašto ne bismo bili prijatelji? Tada govorimo sebi da se ponašamo kao odrasle, odgovorne i zrele osobe i ostanemo sa bivšima u dobrim odnosima.

Ruku na srce, ponekad to prijateljstvo ne uspije. Zašto onda uopšte pokušavamo da budemo prijatelji sa bivšim ljubavima? Evo koji su najčešći razlozi.

Na ovo pitanje odgovaralo je 348 volontera, a prvi razlog zbog kojeg ostajemo u dobrim odnosima je sentimentalnost i to što znamo da je naš bivši ili bivša neko na koga možemo da se oslonimo.

Na drugom mjestu razloga za prijateljstvo sa bivšim našao se jedan veoma neslavan razlog, kojeg su istraživači nazvali pragmatizam, a u prevodu znači: "on/ona ima dosta novca", "mogu i dalje da živim u njenom/njegovom stanu".

Neki održavaju prijateljske odnose sa bivšima jer prema njima još uvek nešto osjećaju, a nekima su djeca ili zajednička imovina razlog za takve odnose.

Posle duge veze, parovi najčešće imaju zajedničke prijatelje, a upravo to je razlog zašto ostaju u dobrim odnosima sa bivšima – ne žele da im bude neprijatno kada se nađu u istom društvu.

Na kraju, kao jedan od čestih razloga zašto održavaju prijateljske odnose sa bivšima, ispitanici su naveli povremeni seks.

Nakon što su sproveli anketu, istraživači su utvrdili da su muškarci skloniji tome da održavaju prijateljske odnose sa bivšim devojkama zbog "pragmatizma" i povremenog seksa.

Osobe koje su ekstrovertni tipovi takođe češće ostaju u prijateljskim odnosima zbog povremenog seksa, prenosi Mondo.

Bonus video: