Jedni uređuju, drugi uništavaju: U Blacama polomljene i zapaljene klupe, stolovi, sprave...

"Ovo je slika prije svega porodice iz koje su prazne glave došle, pa onda trenutnog stanja društva i zajednice”, istakao je Karadžić
113 pregleda 2 komentar(a)
Blace, vandalizam, Foto: Svetlana Mandić
Blace, vandalizam, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 09.06.2017. 11:41h

Dok jedni sređuju i trude se da Blace, nekada popularno izletište Nikšićana, ponovo dobije stari sjaj, drugi za tren unište sve ono što je napravljeno. Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) je prije dvije godine krenulo sa obnovom izletšta i zahvaljujući njima i brojnim volonterima Blace su dobile novi sjaj – novi mobilijar, oglednu baštu, sadnice, most. U noći između 8. i 9. juna nepoznati počinioci su uništili dio toga.

„Polomljene i zapaljene su klupe i stolovi, razbacan mobilijar i otpad po parku, polomljene sprave za trenig i zapaljen roštilj. S obzirom na količinu zapaljenog drveta da je bio sušni period godine vatra se mogla lako proširiti na okolinu i izazvati požar sa nesagledivim posledicama po cjelokupne Studenačke glavice”, stoji u saopštenju DMEN-a koje je potpisao Miodrag Karadžić.

Podsjetio je da je većina moblijara u Blacama napravljena u sklopu projekta koji su oni realizovali, ali da su roštilj napravili entuzijasti koji su željeli da ljubiteljima prirode i izletnicima olakšaju spremanje hrane.

“U njega su entuzijasti ugrađivali jedan po jedan autentični kamen, kao kad veliki neimari prave velike građevine pa gledaju da se on ukopi i sa narodom i sa prirodnim ambijentom. Ovaj vandalski čin ne doživljavamo kao lični neuspjeh. Ovo je slika prije svega porodice iz koje su prazne glave došle, pa onda trenutnog stanja društva i zajednice”, istakao je Karadžić.

Pomenuti vandalizam, kako je kazao Karadžić, nažalost nije izuzetak jer su slični primjeri vidljivi i na drugim mjestima.

“Ovo je još jedna opomena za donosioce odluka da odlučno počnu primjenjivati zakonske norme. Više puta smo ukazivali na neophodnost primjene kaznene politike prema prekršiocima u životnoj sredini. Povodom ovog i sličnih dešavanja u životnoj sredini očekujemo od nadležnih instituucija da se jače uključe u zaštitu i apelujemo da se konačno pojača primjena kaznene politike prema počinioci”, poručio je Karadžić.

Bonus video: