Kako sačuvati srce?

Naše srce je pumpa koja radi bez prestanka tokom čitavog života, nema pauzu, godišnji odmor, tajm-aut
0 komentar(a)
srce, Foto: Shutterstock
srce, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.06.2017. 10:14h

Postoje profesije koje su "kao stvorene za nas", ali i one koje donose dobru zaradu a nisu baš "izbor" iz naših snova. Neke poslove bismo rado obavljali, druge radije izbjegli, ali postoje i oni koji jednostavno nisu dobri za naše srce.

Ako ste se prepoznali u grupi onih čije srce "ne skače" od radosti pri odlasku na posao ‒ onda će vam značiti, bar kao opravdanje ili olakšanje, otkriće do kojeg su došli ruski naučnici.

Raznim metodama ispitivanja i višegodišnjim istraživanjem ustanovili su da postoji veza između posla koji obavljamo i razvoja arterioskleroze ‒ osnove za sva kardiovaskularna oboljenja.

Čije srce je najugroženije?

Možda će u budućnosti mladi birati profesiju i na osnovu količine zdravstvenih nevolja koje određeno zanimanje može doneti. Najugroženiji su oni koji se u radu suočavaju sa konstantnim psihoemocionalnim stresom, lepeza je široka ‒ od astronauta, pilota, rudara, kontrolora leta, preko menadžera u korporacijama (naročito u bankama), do novinara i ljudi koji su uključeni u transport.

Posljednjih godina je posao profesionalnih vozača jedan od ubjedljivo najstresnijih. Naime, stresne situacije praćene su porastom brzine (to se odnosi na sve osobe koje voze, a naročito profesionalci reaguju na taj način). Pri brzini od 50 kilometara na sat vozačev puls iznosi u prosjeku 73 otkucaja, dok se na 100 km/sat ubrzava do čak 97.

Banana ‒ hrana za zdravo srce

Svom srcu možemo mnogo “pomoćiˮ ako svakog dana pojedemo po jednu bananu ‒ pored toga što utiče na uspostavljanje normalnog srčanog ritma, može odlično “dopuniti" baterije nervnog sistema. Banane pomažu i očuvanju proteina u srčanom mišiću, te održavaju potreban nivo kalijuma u ćelijama. Odlična namirnica za srce je i orah. U sastav oraha ulaze materije koje čuvaju srce i krvne sudove od pogubnog uticaja holesterola. Naravno, najispunjeniji smo ako volimo i ako smo voljeni, ako vodimo uravnotežen život u kome je moguće spojiti želje i mogućnosti, bez mnogo bola, patnje, bijesa i tuge....

Mala tajna srčane pumpe

Naše srce je pumpa koja radi bez prestanka tokom čitavog života, nema pauzu, godišnji odmor, tajm-aut... Ako želite da pomognete svom srcu, svako jutro prije ustajanja iz kreveta pritiskajte obije šake dovodeći ih u položaj pesnice ‒ kao da pumpate mišiće. U isto vrijeme prste na nogama pomjerajte ka unutrašnjoj i spoljašnjoj strani. To su jednostavni trikovi i vježbe koje pomažu srčanom mišiću, a u isto vrijeme i "odlično" bude cijelo tijelo iz sna, prenosi RTS.

Bonus video: