Slobodno govorimo o kontracepciji i piluli za dan poslije

Kontracepcija mora biti sigurna, neškodljiva, dostupna, jednostavna za primjenu i nikako ne smije da opterećuje ili prekida sam seksualni odnos
1013 pregleda 0 komentar(a)
kontracepcija, Foto: Shutterstock
kontracepcija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.06.2017. 09:40h

Koliko znamo o kontracepciji , o tableti - piluli za dan poslije, o sigurnom seksu ilu seksualno prenosivim bolestima? Ova pitanja oduvijek su izazivala nelagodu, i nije tajna da se tih tema mnoge žene stide, što ne bi trebalo, jer posljedice neznanja ili predrasuda mogu da budu ozbiljne.

U razgovoru sa farmaceutima smo saznali da je od nedavno na tržištu Crne Gore, a već duzi niz godina u Evropi, prisutna tableta - pilula za hitnu kontracepciju nove generacije pod nazivom EllaOne, nehormonski lijek koji nije abortiv, rijetko izaziva krvarenja, ne odgađa - pomjera ciklus i tri puta efikasniji u odnosu na hormonski preparat. Ono što je posebno važno, mogu je uzimati sve žene reproduktivnog doba, tj.od prve menstruacije. Tableta - pilula za hitnu kontracepciju ima značajnu ulogu kod sprečavanja nastanka neplanirane trudnoće kada se radi o nezaštićenom odnosu ( seksu bez kondoma ) ili kada neka druga kontraceptivna metoda zataji , kada se uoči da je pukao kondom prilikom odnosa, kada žena zaboravi uzeti redovnu kontraceptivnu pilulu, ako dodje do izbacivanja spirale tokom odnosa i slično.

Ako dođete u situaciju da vam zatreba tableta - pilula za dan poslije, možete je kupiti u svakoj apoteci bez ljekarskog recepta.

Da bi potvrdili ova naša nova saznanja , kao i koliko znamo ovoj temi , razgovarali smo sa dr Milovanom Jovanovićem, specijalistom ginekologije i načelnikom organizacione jedinice Doma zdravlja Podgorica.

Zbog čega se žene stide da govore o temama vezanim za seks?

- Ovo pitanje naravno nije ginekološko nego sociološko. Tačno je da su teme o seksu oduvijek predstavljale društveni tabu. Tačno je i da naše društvo ne gleda blagonaklono na iole otvoreniju seksualnost žena. Usađena je predrasuda da se nezaštićeni seksualni odnosi i neplanirane trudnoće događaju unutar nekih primitivnih sub-populacija, no dokazano je da se događaju svim ženama nezavisno o njihovoj naciji, dobi, obrazovanju, bračnom i socijalnom statusu. S obzirom na to da je seks normalan i nezaobilazan dio života, i da ne treba bježati od normalnih stvari, potrebno je znati kako se zaštititi, i od polnih bolesti i od neplanirane trudnoće.

Sve se češće priča o tableti za dan poslije, ali sve se manje priča o danu prije. Mislite li da je vrijeme da seksualno obrazovanje uđe u školske klupe?

- S obzirom na postojanje brojnih savremenih, efika- snih metoda kontracepcije i na njihovu dostupnost, potpuno je neshvatljivo da uopšte postoji ikakav problem vezan uz kontracepciju. Nažalost, ovaj problem je vrlo prisutan ne samo kod nas u Crnoj Gori nego uopšteno na ovim prostorima, što rezultira brojnim neželjenim trudnoćama koje se najčešće završe abortusom. Štaviše, upravo je nevjerovatno da je i u razvijenim zemljama Evrope približno pola svih trudnoća neplanirano, od kojih pola završi abortusom. Primarni uzrok vidim u neznaju odnosno neinformisanosti žena, nedostatku podrške od strane porodice, škole i zdravstvenog sistema ali i neodgovornosti prema zdravlju uopšte i nezainteresovanosti prema reproduktivnom zdravlju.

Ne manje važno, moje su pacijentkinje nerijetko opterećene brojnim zabludama, dilemama i kontroverzama vezanim za kontracepciju. Ovakav stav susrijećemo i kod značajnog broja ljekara, pa čak i ginekologa. Tako se kod pacijentkinja stvaraja negativan stav prema redovnoj, savremenoj i efikasnoj kontracepciji, tako da je korišćenje ove kontracepcije u Crnoj Gori i cijelom regionu na niskom nivou.

Kad se sve ovo sagleda, sasvim je jasno da se o tablet-piluli za dan poslije sve više govori, jer je ona zadnja odbrana od neželjene trudnoće. Dobro je da su žene o ovoj metodi informisane. No, da biste promijenili navedenu situaciju i uopšte da bi unaprijedili cjelokupno reproduktivno zdravlje, neophodno je da ono bude inkorporirano u redovne školske programe. Neinformisanost je glavni uzrok ovakvog stanja u reproduktivnom zdravlju, neprimjerenom vremenu u kojem živimo.

Koje metode kontracepcije najčešće preporučujete?

- Nema metode koja je dobra za sve. Vrlo je bitno da optimalnu vrstu redovne kontraceptivne metode određuje ginekolog, a ne pacijentkinja, svakako uz dobru saradnju i informisanost pacijentkinje o svim prednostima predložene kontracepcije. Kontracepcija mora biti sigurna, neškodljiva, dostupna, jednostavna za primjenu i nikako ne smije da opterećuje ili prekida sam seksualni odnos. Svakako da su hormonska oralna kontracepcija (kontraceptivna pilula) i intrauterini uložak (“spirala”) najpoželjniji jer ispunjavaju sve navedene zahtjeve.

Koji su kontraceptivi najsigurniji?

- Kad je u pitanju korišćenje hormonske oralne kontracepcije, vrlo je bitno ostaviti po strani kontroverze i dileme vezane za ovu vrstu kontracepcije. Sve zablude kao što je razmišljanje da će doći do porasta tjelesne težine, da će se pojaviti akne i dlakavost na licu i tijelu te da će kontracepcija izazvati nastanak raka su u potpunosti bez osnova. Mi danas koristimo ove kontraceptive upravo za liječenje akni, maljavosti, a pouzdano se zna da oni protektivno djeluju na rak jajnika i sluznice materice, tako da je u grupi žena koje redovno koriste ovu kontracepciju procenat raka značajno manji.

Kad treba primjeniti tabletu za dan poslije?

Tableta za hitnu kontracepciju (ili popularno za dan poslije) namijenjena je ženama u reproduktivnoj dobi koje ne žele trudnoću a imale su nezaštićeni polni odnos ili je došlo do zatajenja neke od metoda kontracepcije (npr pukao kondoma, istisnuća dijafragme, propuštene doza redovite kontracepcije). Važno je naglasiti da se tableta za dan poslije uzima nezavisno od dana menstruacijskog ciklusa. Savjetujem svim ženama, ako ne koriste sigurnu redovnu kontracepciju i ako je ne koriste redovno, da obavezno unaprjed imaju kod sebe tabletu za dan poslije, kako bi je, u slučaju nezaštičenog odnosa, mogle što prije primjeniti i spriječiti neželjenu trudnoću.

Dakle pravilo je nabaviti ovu tabletu dan prije, da biste je imali u slučaju potrebe za dan poslije. Ako se nezaštićeni odnos dogodi, a žena nema tabletu za dan poslije, treba požuriti u apoteku gdje se EllaOne može kupiti bez recepta. Volio bi da čitateljke zapamte da je važno brzo djelovati, jer su šanse za uspjeh tj. sprečavanje neželjene trudnoće veće.

Ako pilula sprječava ovulaciju, treba li žena uzeti tabletu ako je ovulacija prošla?

Kad bismo tačno znali kad je u pojedine žene nastupila ovulacija, teoretski ne bi trebalo. Na žalost, žena to ne može znati sa sigurnošću. Samo 12% žena ima ovulaciju 14. dana nakon početka menstruacijskog krvarenja, a manje od polovine žena ima ovulaciju u tzv plodnom razdoblju između 10 i 16 dana nakon krvarenja. Sve ostale žene ovuliraju neki drugi dan. Teoretski, žene bi mogle otići kod ginekologa da im se napravi ulrazvuk jajnika, ali se na taj način gubi dragocjeno vrijeme. Upravo zbog nepredvidljivosti ovulacije, jasna je preporuka svih stručnih udruženja i svih regulatornih agencija da se hitna kontracepcija uzima neovisno o danu menstruacijskog ciklusa, u što kraćem roku nakon nezaštićenog odnosa.

Bez straha

Tableta za dan poslije: Mnoge žene jako malo znaju o njoj ili se mnogo boje. Ima li razloga za strah?

- Ne postoji nijedan opravdan razlog za strah od tablete za dan poslije, pa su zato i dostupne bez recepta kako u cijeloj Evropi, tako i kod nas u Crnoj Gori. Odnedavno, premda sa popriličnim zakašnjenjem u odnosu na EU i zemlje u regionu, u Crnoj Gori je prisutan lijek EllaOne (ulipristal acetat) nehormonski molekul . Ključna prednost EllaOne (ulipristal acetat) je tri puta veća efikasnost u odnosu na hormonski preperat . EllaOne sprečava značajno više trudnoća nego hormonski ljekovi iz jednostavnog razloga što je efikasan i u fazi ciklusa kad je rizik trudnoće najveći. Ovaj hitni kontraceptiv može se primjeniti i do pet dana od nezaštićenog odnosa s tim da je najbolje uzeti tabletu što prije od nezaštićenog odnosa, idealno u prva 24 sata jer je tad šansa za uspjeh veća. Tableta za dan poslije je efikasna, neškodljiva i ne utiče na tok i ishod trudnoće ukoliko se uzmu, a trudnoća već postoji. Drugim riječima, protivno uobičajenim predrasudama, ova tablete za hitnu kontracepciju nije abortiv i što je posebno važno , mogu je uzimati sve žene reproduktivnog doba, tj.od prve menstruacije.

Postoje sigurni dani, ali ne znamo koji su i kada nastupaju

Postoje li uopšte „ sigurni “ dani, kad ne moramo brinuti o riziku trudnoće?

Postoje sigurni dani, ali mi na žalost ne znamo koji su to dani. Muške polne ćelije u organima žene nakon polnog odnosa preživljavaju do pet dana tokom kojih „čekaju“ ovulaciju, tj oslobađanje ženske polne ćelije iz jajnika. Ženska polna ćelija preživljava 24 sata nakon ovulacije. Dakle u svakom ciklusu praktično imamo samo šest plodnih dana. No, s obzirom na to da je ovulacija nepredvidiva, i da od ne zavise plodni dani u ciklusu, nikako ne bih preporučio čitateljkama da se u planiranju porodice oslone na „brojanje dana“ nego da se u svom polnom životu ponašaju kao da sigurnih dana nema.

Koja tri kratka savjeta biste vi dali osobi koja tek stupa u seksualne odnose?

Prije stupanja u polne odnose, osoba treba dobro da upozna partnera kao i biti sigurna da je spremna za polni odnos. Nadalje, odgovorno seksualno ponašanje podrazumjeva da se osoba prije stupanja u polne odnose upozna sa redovnom kontracepcijom, kao i sa kontracepcijom za dan poslije. Na kraju, odgovorno seksualno ponašanje podrazumjeva obavezno korištenje kondoma, koji ima prevashodnu ulogu zaštite od polno prenosivih oboljenja.

Sprečavanje ovulacije

Šta ta tableta radi u organizmu od momenta kada je unesemo u organizam?

Ranije se smatralo da tableta za dan poslije djeluje na više nivoa u genitalnom traktu žene. Danas, nakon brojnih studija koje objašnjavaju ovu problematiku, znamo da tableta za dan poslije ima samo jedan mehanizam djelovanja, a to je odgađanje ovulacije . Sve se dešava mehanizmom negativne povratne sprege koja smanjuje proizvodnju luteinizirajućeg hormona. Time se sprečava pik ovog hormona što sprečava ovulaciju.

Ukoliko imate pitanja oko korištenja tablete za dan poslije, možete se obratiti za konsultacije dr Milovanu Jovanoviću na telefon 069 052 560

[PROMO]