Barski ljetopis u znaku ekskluzivnih programa

Prvi put u Crnoj Gori biće izloženi radovi po strogoj autorskoj koncepciji dijaloga Lubarde i Mulutinovića, uz interakciju sa publikom
105 pregleda 0 komentar(a)
Milun Lutovac, Foto: Radomir Petrić
Milun Lutovac, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 09.06.2017. 08:41h

Likovni program XXX Barskog ljetopisa koji počinje narednog petka, obuhvatiće devet programa konceptualno povezanih u slavu obilježavanja velikih jubileja . To su 170 godina “Gorskog vijenca”, 110 godina od rođenja Petra Lubarde i 50 godina od smrti Mila Milunovića, kazao je “Vijestima” selektor ovog segmenta Ljetopisa mr Milun Lutovac, dodajući da će naredna dva mjeseca na likovnom planu na Ljetopisu tako biti spojen dio velike crnogorske slikarske i poetske priče “u jedno jezgro koje će pokazati put od tradicionalnog ka savremenom“.

“Jubilej zahtijeva promišljenu strukturu likovnog programa i svi njegovi djelovi zajedno čine veću priču, svojevrsni mozaik i veliku sliku koju šaljemo iz jedne od galerija u Crnoj Gori koje rade svih 12 mjeseci, sa 24 izložbe godišnje, ističe Lutovac, upravnik barske galerije “Velimir A. Leković“.

Ovaj segment Ljetopisa počinje 21. juna u Dvorcu kralja Nikole izložbom Viktora Vazarelija, francuskog grafičara mađarskog porijekla koji slovi za autora “koncepta zebre” i začetnika op-arta. Vazarelijeva igra linijama posmatraču daje magiju “od onoga što nije prikazano na tim radovima“, a ovu postavku organizuju Ministarstvo kulture, Barski ljetopis i ambasada Mađarske. U galeriji “Velimir A. Leković” 28. juna je postavka umjetnice iz Bara Nataše Drešić, čime se nastavlja tradicija promocije talentovanih domaćih autora na Ljetopisu.

“Petog jula u Dvorcu kralja Nikole pravimo omaž 'Lubarda, Milunović' u saradnji sa Narodnim muzejom Crne Gore - istoričarkama umjetnosti Ljiljanom Karadžić i Snežanom Ivović, koje su zadužene za koncepcijski dio izložbe. Prvi put u Crnoj Gori biće izloženi radovi po strogoj autorskoj koncepciji dijaloga ta dva velika slikara, uz interakciju sa publikom, sa vodičem kroz izložbu”, dodaje Lutovac.

“Drugog avgusta u Galeriji su 'meandri', grafike Marije Tošković, a devetog avgusta u Dvorcu kralja Nikole slike Mirjane Marsenić Vujović koje su upravo prikazane u Londonu. Ovaj segment 16. avgusta u Galeriji privodi kraju neobičan rad Nikole Markovića 'Na kraju svega je crtež' na dva nivoa, koji će pratiti i promocija njegove monografije”, najavio je Lutovac. On je naglasio da koncepcijski - i prvi i drugi dio likovnog segmenta Ljetopisa predstavljaju vezu starog i novog.

Programi u čast Njegošu i Lubardi

Noć uoči 13. jula, a u susret prazniku, na tvrđavi Besac na Virpazaru biće priređen multimedijalni program o Njegošu i Lubardi čiji su autori mr Petar Vujošević i Lutovac, a gost prof. dr Saša Brajović.

U programu su muzičke tačke, postavka Vujoševićevih mozaika i promocija knjige o Njegošu. Za 19. jul je zakazana izložba Mihaila Muja Jovićevića “Njegoševa nebeska svjetlost”, a za 26. jul velika izložba grafika Žan Pjer Tangija, čuvenog francuskog profesora grafike i komesara Bijenala. Do ove postavke u Dvorcu kralja Nikole došlo je zahvaljujući angažmanu našeg vajara Zlatka Glamočaka koji živi i stvara u Parizu.

Bonus video: