Do Meksika vode samo tri pobjede

Nakon turnira u Bijelom Polju, naši odbojkaši su trenutno sedmoplasirani na zbirnoj tabeli 12 ekipa, a na fajnl-for idu prve tri
0 komentar(a)
Ivan Ječmenica, Foto: Fivb.ch
Ivan Ječmenica, Foto: Fivb.ch
Ažurirano: 09.06.2017. 08:28h

Da li će mečevi u Tunisu biti posljednji za crnogorske odbojkaše u ovoj godini, ili će, pak, zaigrati i na finalnom turniru Svjetske lige u meksičkom Leonu (18. i 19. juna), znaće se u nedjelju, kada se okonča faza takmičenja po grupama treće divizije.

Nakon prvog turnira u Bijelom Polju, na kojem su savladali Tunis (3:2) i Kineski Tajpeh (3:1), a izgubili od Estonije (0:3), naši odbojkaši su trenutno sedmoplasirani na zbirnoj tabeli 12 ekipa iz svih grupa, na osnovu koje se odlučuju putnici na fajnl-for (najbolje tri, plus domaćin). Naša selekcija je posljednja u grupi timova koji imaju po dvije pobjede i poraz, što zbog manje bodova (Tunis, Austrija, Meksiko), što zbog slabijeg set-količnika (Estonija).

Zato je sasvim jasno da su Crnoj Gori neophodne sve tri pobjede na turniru u Tunisu, kako bi ostala u trci za fajnl-for, iako i to može biti nedovoljno.

U Tunisu su dva rivala ista kao u Bijelom Polju, Kineski Tajpeh i Tunis, a treći je Kazahstan, umjesto Estonije, zbog pomalo komplikovanog sistema takmičenja Svjetske odbojkaške federacije...

"Šanse još uvijek postoje, ako dobijemo te tri utakmice. Međutim, na početku sam rekao da ću da koristim Svjetsku ligu da vidim sve igrače. Jednostavno, treba dati šansu svima, da vidimo šta mogu na utakmicama, jer je trening nedovoljan za utisak. Svjetska liga je u sklopu priprema za ono što je najvažnije, a to su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo iduće godine", kaže selektor Veljko Bašić.

Naši odbojkaši su u Tunis doputovali u utorak, kako bi se adaptirali na nove klimatske uslove. Koliko su u tome uspjeli, vidjeće se već od prvog meča protiv Kineskog Tajpeha.

"Vrlo važna utakmica, jer je računica da moramo da dobijemo sve tri utakmice kako bismo zadržali šanse da putujemo na finalni turnir u Meksiku. Igrači su motivisani, samo je mali problem adaptacija na vremenske prilike, jer je dva sata razlike. Ali, zadovoljan sam kako ekipa napreduje", dodaje Bašić.

Kineski Tajpeh je u Bijelom Polju pošteno namučio našu selekciju, još više Estoniju (2:3) i pokazao da može da bude nezgodan rival.

"Kineski Tajpeh je ekipa čiji nam stil ne odgovara. U Bijelom Polju smo jedva stigli do pobjede protiv njih. Jako su dobro tehnički potkovani, igraju sa dosta odbrana, jako malo griješe. Mislim da smo mi dominantniji fizički, i da smo kvalitetnija ekipa. Bez obzira na to, mislim da nas očekuje teška utakmica, ali se nadam da ćemo da odigramo dobro i očekujem pobjedu", rekao je tehničar naše reprezentacije Simo Dabović.

Bašić je za turnir u Tunisu izvršio dvije izmjene u odnosu na Bijelo Polje, pa u naredna tri meča neće biti korektora Miloša Ćulafića i srednjeg blokera Blaža Milića, dok će šansu dobiti mladi korektor Bojan Strugar i primač Slobodan Bojić.

"Još nismo u pravoj takmičarskoj formi, za to vjerovatno trebaju pripreme od dva mjeseca. Imali smo neke povrijeđene igrače na početku priprema, neki su i sad povrijeđeni, a isto tako određen broj igrača je sezonu završio puno ranije, u februaru. Sa druge strane, mislim da tehnički još nismo dovoljno potkovani, treba jako puno da radimo individualnu tehniku. Možemo još da napredujemo, ali biće i padova, kao protiv Estonije", zaključio je Bašić.

Raspored

Petak

Crna Gora – Kineski Tajpeh (17.00)

Tunis – Kazahstan (23.00)

Subota

Crna Gora – Kazahstan (17.00)

Tunis – Kineski Tajpeh (23.00)

Nedjelja

Kazahstan – Kineski Tajpeh (17.00)

Tunis – Crna Gora (23.00)

Bonus video: