Magični svijet umjetnosti i opusa Viktora Vazarelija

Čaba Feleđhazi, sekretar u Ambasadi Mađarske rekao je da izložba na Cetinju predstavlja korak dalje u odličnim bilateralnim odnosima Crne Gore i Mađarske, ne samo u političkom ili ekonomskom smislu, već i u oblasti kulturne saradnje
73 pregleda 0 komentar(a)
izložba na Cetinju
izložba na Cetinju
Ažurirano: 08.06.2017. 12:11h

Izložba “ Magični svijet Viktora Vazarelija”, na kojoj je predstavljen likovni opus jednog od najznačajnijih mađarskih umjetnika, otvorena je u Ministarstvu kuture na Cetinju. Na otvaranju izložbe govorili su Dragica Milić, generalna direktorka Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture i Čaba Feleđhazi, NATO kontakt diplomata, drugi sekretar u Ambasadi Mađarske.

“Ministarstvo kulture je sa zadovoljstvom prihvatilo inicijativu Ambasade Republike Mađarske da upriličimo izložbu Viktora Vazarelija, jednog od najznačajnijih mađarskih umjetnika, čije je djelo, na poseban način, obilježilo likovnu umjetnost XX vijeka”, kazala je na otvaranju Milić. Ona je kazala da je Vazareli utemeljivač op arta, umjetničkog pravca koji optičke fenomene stavlja u umjetnički kontekst.

Čaba Feleđhazi, sekretar u Ambasadi Mađarske rekao je da izložba na Cetinju predstavlja korak dalje u odličnim bilateralnim odnosima Crne Gore i Mađarske, ne samo u političkom ili ekonomskom smislu, već i u oblasti kulturne saradnje.

“Viktor Vazareli je bio veliki umjetnik, čiji je rad imao značajan uticaj na likovnu umjetnost XX vijeka. Rođen je u Mađarskoj, ali je umjetnik postao u Francuskoj. Bio je inovator, pravi vizionar, koji je smatrao da umjetnost pripada svima. Njegov san je bio da svakodnevne prostorije života postanu obojene... Divio se muzici, jer je vjerovao da su njegovi radovi slični muzičkim kompozicijama”, kazao je Feleđhazi.

Izložba će na Cetinju biti otvorena do 19. juna.

Bonus video: