Odbijeno 70 odsto zahtjeva za registraciju klubova i saveza

196 pregleda 2 komentar(a)
Nikola Janović, Foto: Savo Prelević
Nikola Janović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.06.2017. 11:09h

Ministarstvo sporta je prije tačno pola godine uvelo obavezu da Komisija, koju imenuje ministar sporta Nikola Janović, neposrednim uvidom i izlaskom na teren, provjerava ispunjenost uslova za osnivanje sportskih organizacija u pogledu objekata, opereme i kadrova. U tom periodu na adresu Ministarstva sporta stigla su 32 zahtjeva za registraciju i upis u Registar sportskih organizacija.

Izlaskom na teren i provjerom u krivično kaznenoj evidenciji lica predloženih u upravljačkim i stručnim strukturama potencijalno novih klubova, saveza i sportsko-rekreativnih organizacija, Komisija je od 32 obrađena zahtjeva, odbila 23, a registrovala devet novih sportskih subjekata.

Taj podatak, prema ocjeni Ministarstva sporta, ide u prilog opravdanosti i efikasnosti novouspostavljenih procedura koje Ministarstvo praktikuje od osnivanja. Takođe, očekujemo i izvještaj Uprave za inspekcijske poslove, koja po osnovu zahtjeva Ministarstva sporta provjerava rad odredjenih sportskih subjekata.

Kao najčešći razlog odbijanja zahtjeva za registraciju sportskih subjekata, Komisija navodi to što sportski objekti i oprema, navedeni u dostavljenoj dokumentaciji, ne odgovaraju činjeničnom stanju na terenu. Kao drugi razlog ističu nepotpunu dokumentaciju, dok se nalaz krivično kaznene evidencije pojavljuje kao treći najčešći razlog zbog kojeg ministarstvo sporta nije dozvolilo registraciju sportskih subjekata. Po tom osnovu jedan zahtjev je odbijen, a u tri predmeta ministarstvo je naložilo da se predložena upravljačka i stručna lica, koja se nalaze u krivično-kaznenoj evidenciji, zamijene.

Ministarstvo sporta apeluje da svako ko želi da osnuje sportski klub, sportsko-rekreativnu organizaciju ili sportski savez, u tu misiju ne kreće bez sportista, sportskih objekata/prostora, stručnog kadra i sportske opreme. Osnivač sportske organizacije dužan je da, prije početka obavljanja sportske djelatnosti, podnese Ministarstvu sporta zahtjev za upis u Registar sportskih organizacija.

Takođe podsjećamo, da je na zvaničnom sajtu Ministarstva sporta, po prvi put, dostupna i procedura upisa u registar sportskih organizacija na linku:http://www.ms.gov.me/ministarstvo/direktorat_za_sport/171914/Procedura-upisa-u-registar-sportskih-organizacija.html

Bonus video: