NOVA BIOLOŠKA AKTIVNOST UNUTAR VIRUSA

Naučnici na korak od zaustavljanja širenja ebole

straživači su testirali efekte prečišćenog delta peptida na ćelije ljudskog i životinjskog porekla i otkrili da bi u pitanju mogao da bude viroporin, vrsta virusnog proteina, koji oštećuje ćelije čineći njihove membrane propustljivima
53 pregleda 0 komentar(a)
naučnici, Foto: Shutterstock
naučnici, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.04.2019. 22:55h

Svijet bi mogao da bude bliži otkriću razloga zbog koga se virus ebole lako širi, zahvaljući timu istraživača koji je otkrio novu biološku aktivnost unutar malog proteina iz tog smrtonosnog virusa.

Naučnici sa Univerziteta Tulan iz Nju Orleansa došli su do tog otkrića, u pokušaju da kontrolišu izbijanje nove epidemije ebole u jednom udaljenom području Konga. 

Ebola, virus sa velikim procentom fatalnog ishoda, izaziva teško povraćanje, unutrašnje krvarenje, ekstremne gastrointestinalne teškoće. 

Jedinjenje poznato kao delta peptid odgovorno je za velike količine pacijenata inficiranih ebola virusom, ali njegova funkcija još uvek nije sasvim poznata. 

Istraživači su testirali efekte prečišćenog delta peptida na ćelije ljudskog i životinjskog porekla i otkrili da bi u pitanju mogao da bude viroporin, vrsta virusnog proteina, koji oštećuje ćelije čineći njihove membrane propustljivima. 

"Naša glavna pretpostavka je da delta paptid djeluje na gastrointestinalni trakt oštećujući ćelije posle otpuštanja iz inficirane ćelije. To dejstvo bi moglo da predstvalja glavni doprinos širenju virusa ebole", ističe profesor biohemije i molekulerne biologije Vilijam Vimli. 

Tokom epdemije u Zapadnoj Africi 2013. godine virus ebole se veoma brzo širio, a nedostatak pravovremenih protivmjera doveo je do smrti više od 11.000 ljudi. 

Naučnici sa Univerziteta Tulan kažu da je sljedeći korak početak rada na terapiji koja bi trebalo da bude ciljano usmjerena na delta peptid, prenosi B92.