Završeno suđenje Baošiću: "Kosaću nije ostavio ni najmanju šansu da preživi"

Baošić je na kraju suđenja, kazao da se kaje: “Žao mi je zbog svega što se dogodilo i situacije koju sam zatekao s vrata. To sam uradio da bih spasio svoj i život svojih drugova ”, rekao je on u podgoričkom Višem sudu
226 pregleda 7 komentar(a)
Dragoje Baošić, Foto: Facebook.com
Dragoje Baošić, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 08.06.2017. 07:11h

Suđenje Dragoju Baošiću optuženom da je septembra 2014. ubio Jovana Kosaća u Igalu okončano je juče, a sutkinja Vesna Moštrokol najavila je da će 29. juna izreći presudu.

Tužiteljka Lepa Medenica konstatovala je da Baošić nije ostavio ni najmanju šansu Kosaću da preživi i tražila je od suda da ga oglasi krivim i osudi.

Sa druge strane, advokati odbrane zahtijevali su oslobađajuću presudu, ističući da je do ubistva došlo usljed nužne odbrane.

“Ne stoje navodi da je Baošić pucao iz straha, jer oštečeni nije bio naoružan. Takva odbrana je nelogična i iz razloga što je Kosać, nakon što je zadobio prvu povredu, više nije mogao nikoga da udara, ali je Baošić i nakon toga nastavio da puca, što potvrđuje njegovu namjeru da mu ne ostavi ni šansu da preživi“, navela je Medenica.

Ona se pozvala na nalaz vještaka balističara - da je u Kosaća ispaljeno četiri hica iz neposredne blizine i rekla da to govori da je Baošić postupao sa umišljajem.

Punomoćnik oštećene porodice, advokat Ljubiša Novaković i otac stradalog, Drago Kosać ocijenili su da Baošić zaslužuje maksimalnu zatvorsku kaznu.

“Ubio ga je na način što se pojavio na vratima diskoteke sa već uperenim repetiranim pištoljem, prišao mu i u njega ispalio više projektila iz za to već pripremljenog pištolja, pa čak i dok je Kosać ležao na podu. Nijednim izvedenim dokazom ne može se dovesti u pitanje psihičko stanje optuženog. Kada je u pitanju psihijatrijsko vještačenje, dolazi u obzir samo jedna analizirana varijanta, s obzirom na to da optuženog Baošića niko fizički nije ugrožavao, niko nije napadao, a sa Jovanom Kosaćem nikad ništa nije imao, nijesu se ni poznavali”, kazao je Novaković.

Drago Kosać rekao je da je organizator svega Milan Bigović, koji je te večeri krenuo u diskoteku gdje se dogodilo ubistvo, iako je znao da mu je tamo zabranjen ulaz.

“Izazvao je incident i time omogućio Baošiću da izvrši ubistvo. Baošić nije imao razloga da ubije Jovana, već je to urađeno za Bigoviće. Svaka kazna je nagrada za Baošića, a Bigovići su već nagrađeni jer nijesu obuhvaćeni optužnicom”, kazao je.

Odbrana

Baošićev branilac, advokat Slavomir Božović rekao je da je optuženi postupao u nužnoj odbrani ili da je, eventualno, došlo do prekoračenja nužne odbrane.

Kazao je da očekuje oslobađajuću presudu u odnosu na krivično djelo - ubistvo.

Tvrdi da je od početka bila jasna namjera državnih organa - da se po svaku cijenu Baošić oglasi krivim, a naročito kada njome nije adekvatno obuhvaćen napad Kosaća na Milana i Dragana Bigovića. Baošić je rekao da se kaje.

“Žao mi je zbog svega što se dogodilo i situacije koju sam zatekao s vrata. To sam uradio da bih spasio svoj i život svojih drugova”, naveo je on.

Sutkinja Moštrokol istovremeno će izreći presudu i Draganu Bigoviću, optuženom da je ubici pomogao da pobjegne nakon zločina.

Njegov branilac, advokat Srđan Lješković kazao je da optužnica nije potkrijepljena dokazima i da je rezultat pritiska javnosti na tužilaštvo.

“Tužilaštvo nije pokrenulo nijedan postupak protiv lica koja su pokušala nauditi mom branjeniku i njegovoj braći, nanijevši im više desetina udaraca čašama, bocama i pesnicama ispred lokala 'Kaza' kada su povrijeđeni od napada i udaraca nastradalog Jovana Kosaća”, naveo je Lješković.

Bonus video: