Nalaz iz Zagreba ostaje u predmetu o smrti Ivane Šoć

Otac pokojne Ivane ocijenio da je 1.510 dana bilo i više nego dovoljno da sutkinja Moštrokol uoči i riješi sve eventualne nedoumice...
0 komentar(a)
Ivana Šoć, Foto: Porodična arhiva
Ivana Šoć, Foto: Porodična arhiva
Ažurirano: 07.06.2017. 17:55h

Apelacioni sud uvažio je žalbe tužioca i ukinuo rješenje kojim je odlučeno da se iz spisa predmeta u slučaju smrti Ivane Šoć, izdvoji nalaz vještaka iz Zagrebačkog sveučilišta o uzroku smrti te Cetinjanke.

Na prethodnom suđenju ljekarima Draganu Obradoviću, Brankici Dupanović i Bogdanki Andrić, sutkinja Vesna Moštrokol izdvojila iz spisa predmeta nalaz iz Zagreba prema kojem je uzrok smrti nesavjesno liječenje.

Sudija je tada pojasnila da je nalaz urađen bez naredbe suda, što je suprotno Zakoniku o krivičnom postupku.

Vještaci iz Zagreba konstatovali su u nalazu da je do smrti Šoćeve došlo usljed gripa H1N1 i oštećenja mozga i pluća, kao posljedica komplikacija virusa gripa.

Sudije Apelacionog suda konstatovale su da je neprihvatljiv zaključak prvostepenog suda - da je u konkretnom slučaju predmetnog vještačenja morala postojati pisana naredba sudije za istrage u Podgorici.

“Prvostepeni sud je suviše formalistički cijenio zamolnicu, pri tom ispušajući iz vida činjenicu da je tom zamolnicom jasno određeno medicinsko vještačenje i u kojoj je jasno određen zadatak vještacima za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, po kom su vještaci konačno i postupali”, piše u rješenju.

Otac pokojne Ivane, Miladin Šoć tvrdi da je 1.510 dana bilo i više nego dovoljno da sutkinja Moštrokol uoči i riješi sve eventualne nedostatke i nedoumice sa predmetnim nalazom.

“Takođe, nedopustivo dugo i u neskladu sa Zakonom o pravu na suđenje u razumnom roku, je činjenica da do sada nije donešena prvostepena presuda, imajući u vidu da je krivični postupak započeo 30. 05. 2011. godine i da oštećena strana nije bilo čime doprinijela da ovaj proces toliko dugo traje. Ostaje otvoreno pitanje, na koje je lako naći odgovor - zašto tek sada nakon proteka toliko godina, vijeće donosi predmetno rješenje”, rekao je Šoć.

Bonus video: