Prekršen i novi rok za NDK

Novi direktor prezauzet da odgovara na pitanja, šef borda Isat Boljević kaže da je na službenom putu van zemlje
59 pregleda 1 komentar(a)
Novi duvanski, obilazak gradilišta, Foto: Zoran Đurić
Novi duvanski, obilazak gradilišta, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 07.06.2017. 17:08h

Nema ništa od obećanja predstavnika arapske kompanije BMJ Industries iz UAE Ahmeda Bkairata i najava potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Milutina Simovića od 12. aprila ove godine da će za dva mjeseca početi proizvodnja u Novom duvanskom.

Do završetka fabrike i početka proizvodnje moglo bi da prođe još nekoliko mjeseci.

U odnosu na sredinu aprila, kako su se prethodnih nekoliko dana reporteri „Vijesti“ uvjerili na licu mjesta, postavljen je krov, a sada se obavljaju staklarski radovi. Predstoje radovi na podu buduće fabrike i kako su nezvanično saopštili radnici za taj posao će biti potreban tačno 21 dan. Vidljivo je da se grade i dva pomoćna objekta u neposrednoj blizini fabrike. Nijesu obezbijeđeni priključci za vodu i struju.

Navodno su u inostranstvu naručene vrijedne mašine, a niko nije mogao reći kada će one zaista biti dopremljene, montirane i kada će početi obuka radnika za početak proizvodnje. Sve to će dodatno odložiti početak rada fabrike, ali i kršenju odredbi privatizacionog ugovora što Vlada i Glavni grad već četiri mjeseca tolerišu.

Od novog direktora Novog Duvanskog kombinata, Gabriela Arvede, čije imenovanje još nije zavedeno u Centralnom registru, od prošlog petka “Vijesti” nijesu mogle dobiti odgovore na pitanja dokle se stiglo sa radovima i kada će biti obezbijeđeni komunalni priključci (za vodu i struju) što je uslov da u narednom periodu počne proizvodnja.

Nije odgovoreno ni kada će stići mašine, koliko će biti potrebno vremena da se one montiraju, a radnici obuče za rad. Arvedo, koji je kako je saopšteno prezauzet, nije odgovorio ni kada će početi proizvodnja i koje brendove će proizvoditi.

Poslije afere sa švercom cigareta još nije poznato s kakvim poslovnim rezultatom je NDK završio 2016. godinu i kada će izvještaj o poslovanju za prošlu godinu sa revizorskim izvještajem biti predat Komisiji za hartije od vrijednosti.

Predsjednik Borda direktora NDKP-a Isat Boljević koji je prije dva mjeseca uhapšen nakon što je policija otkrila nelegalni magacin sa dijelom gotovih proizvoda iz NDK-a, prema podacima iz Centralnog registra kompanija, i dalje obavlja tu funkciju, a njegova supruga Jelena Boljević je formalno i dalje direktorica NDK, iako Arveda dolazi na posao i predstavlja se kao novi direktor.

“Vijesti” su u ponedjeljak pokušale da stupe u kontakt sa Boljevićem, ali je samo porukom odgovorio da je na službenom putu i van zemlje.

Platu redovno prima 11 zaposlenih, iako sada ne rade

Preostalih 11 radnika starog Duvanskog kombinata u stečaju koji su od ranije angažovani u Novom Duvanskom kombinatu za sada su mirni jer, kako “Vijesti” saznaju, od poslodavca primaju mjesečnu zaradu iako ne dolaze na posao.

Pored njih u Novom duvanskom je poslodavac angažovao još sedam svojih radnika.

Ministar Simović je od Arapa 12. aprila dobio uvjeravanja da će kroz dva mjeseca početi proizvodnja. Bkairat je tom prilikom najavio da će nakon početka proizvodnje biti uposleno 55 radnika, a do kraja godine moguće čak i 100 radnika.

Kako vrijeme prolazi, a obećanja investitora se ne poštuju, i ova zapošljavanja će biti odložena ako uopšte do njih i dođe.

Bonus video: