Da li je Rajko Pavićević umro od udaraca ili od pada?

Iz Višeg suda najavili su da će presuda biti objavljena 23. juna...
117 pregleda 0 komentar(a)
Rajko Pavićević, Foto: Svetlana Mandić
Rajko Pavićević, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 07.06.2017. 15:16h

Završnim riječima tužioca i odbrane juče je u podgoričkom Višem sudu okončano suđenje Nikšićaninu Žarku F. Pavićeviću, optuženom za ubistvo brata Rajka, oktobra 2015.

Najavljeno je da će presuda biti objavljena 23. juna.

Tužiteljka Suzana Milić juče je od sutkinje Vesne Moštrokol tražila da okrivljenog oglasi krivim i kazni po zakonu, jer je izvedenim dokazima potvrđena optužnica.

“Optuženi je... ispričao kako je tog dana došao da pomogne Rajku, da ga je našao krvavog u kući i da su povrede nastale udarcem o šporet... Obdukcionim nalazom utvrđeno da su povrede nastale od udaraca tupim predmetom, što je i potvrdio vještak Nemanja Radojević”, kazala je tužiteljka.

Branilac optuženog, advokat Veljko Đurđić tražio je da se njegovom klijentu ukine pritvor: “Odbrana smatra da je pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje i da se ne može zasnivati na mišljenju vještaka... Iz izvještaja Forenzičkog centra vidi se da su konstatovani tragovi krvi u donjem dijelu pantalona i predjelu papuča i utvrđeno je da su od pokojnog Rajka, a očigledno je da su tragovi nastali od pružanja pomoći pokojniku. Predlažem da se moj klijent blaže kazni s obzirom na godine starosti”.

Pavićević je ponovo negirao da je ubio brata i najavio da će to dokazati pred pravosudnim organima u Strazburu.

“Nikada neću priznati da sam ubio brata i govorim samo istinu. Nijesam bio prisutan kada je on sam sebi nanio povrede. Žalim i žaliću zbog svega do kraja života. Kunem se da to nijesma uradio, a svi ćete biti optuženi pred Strazburom”, naveo je Pavićević.

Na jednom od ranijih glavnih pretresa, vještak Radojević rekao je da stradali smrskavanje nosa nije mogao nikako zadobiti padom sa sopstvene visine ili padom sa kreveta i time opovrgao odbranu okrivljenog.

“Povrede koje je zadobio Rajko Pavićević, nisu mogle nastati od pada sa sopstvene visine ili sa kreveta. Ovdje se radi o smrskanom nosu i jako velikoj povredi potiljka. Skup ovako brojnih povreda može se vidjeti kod pješaka koji su udareni automobilom pri većoj brzini, ali ne i od pada sa kreveta. Nijedna od povreda, a to su četiri nezavisne u predjelu brade, te smrskavanje nosa, ne mogu se zadobiti padom sa sopstvene visine... Te povrede mogle su nastati od udarca letve, cjepanice ili od udarca noge. Nemoguće je izbrojati sve povrede, imajući u vidu krvne podlive obje jagodice, na čelu i obje sljeepoočnice, jer je toliko mnogo krvnih podliva. Okvirno, nije bilo manje od 10 do 15 udaraca”, kazao je dr Radojević.

Bonus video: