O tajnoj ljubavi princeze Jelene

Nakon "Svetih i prokletih", na red je došla "Gorska drama" - ljubav Jelene Petrović (šeste kćerke kralja Nikole)
87 pregleda 0 komentar(a)
Obrad Nenezić, Foto: Svetlana Mandić
Obrad Nenezić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 07.06.2017. 11:05h

Scenarista i dramaturg Obrad Nenezić nastavlja sa istorijsko-ljubavnim predstavama u modernom stihu. Nakon "Svetih i prokletih" i legendarne ljubavi Vladimira i Kosare, na red je došla "Gorska drama" - ljubav Jelene Petrović (šeste kćerke kralja Nikole, koja će kasnije postati kraljica Italije), i crnogorskog perjanika Luke.

"U ovoj drami istorija je u službi ljubavi. Opet ponavljam riječi oca drame, Aristotela, da je istorija ono što je bilo, a umjetnost ono što je moglo biti. U pozorištu je sumnjiv žanr ili vrsta sa odrednicom ‘istorijski’, već je ispravnije reći paraistorijski komad ili djelo. U filmskoj umjetnosti se dokumentarni film bavi istorijom, a umjetnički paraistorijom. U književnosti je slično, tako da je bilo dosta zabuna oko istorije i paraistorije u crnogorskoj umjetnosti. Jednom moramo prestati da umjetnost uniformišemo krutim istorijskim ili političkim interesima i stegama. Umjetnost nije imitacija, već simulacija života", kazao je Nenezić za "Vijesti".

I dok su "Sveti i prokleti" premijerno prikazani prošle godine na Barskom ljetopisu, u čast jubileja, hiljadu godina državnosti Crne Gore i milenijum od smrti Svetog Jovana Vladimira, premijera "Gorke drame" biće u okviru tivatskog Festivala mediteranskog teatra "Purgatorije".

"Sa probama počinjemo 13. juna, a rezultate jednog napornog procesa i divnih stvaralačkih nedaća i izazova publika će imati prilike da vidi mjesec kasnije, 13. jula na Ljetnoj pozornici u Tivtu, kada je planirana premijera”, kazao je Nenezić.

Da dobar tim ne treba mijenjati pokazuje i Nenezić koji je formirao ekipu saradnika čiji dobar dio učestvuje iz projekta u projakat koje ovaj autor realizuje. Razlog je jednostavan - harmoničan odnos u fazi procesa rada, saradnici kojima vjeruje, profesionalci koji će na najbolji način odraditi povjereni im zadatak. Onda je uspjeh zagarantovan, što pokazuju i izvođenja predstave “Sveti i prokleti” po zemlji i regionu.

I u ovoj predstavi za scenski govor biće zadužena prof. dr Dijana Marojević, sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, izrada kostima povjerena je dr Anastaziji Miranović, a muzike Ivanu Zirojeviću.

"Scenografiju će raditi diplomirani slikar Darko Musić sa kojim sarađujem već godinama, kako na televiziji i filmu, tako i u pozorištu”, kazao je Nenezić.

Što se tiče glumačke ekipe, prema riječima Nenezića, ona je, kada su njegovi projekti u pitanju, prepoznatljiva, mada ima i nekoliko novih mladih, ali i iskusnih glumaca. Pored glavnih glumaca, Maje Stojanović i Jovana Dabovića, u predstavi će igrati i Marija Maša Labudović, Gorana Marković, Aleksandar Radulović, Filip Đuretić, Petar Novaković, Vukan Pejović, Omar Bajramspahić i Pavle Popović. Probe još nijesu ni počele, a Nenezić je već pun riječi hvale za saradnike sa kojima naredne sedmice kreće u akciju.

Zahvalio se Opštini Tivat, Purgatorijama i Centru za kulturu koji su, kako je kazao, poslije velikog broja uspješnih projekata sa mnogo velikana iz oblasti pozorišta jednu kompleksnu temu povjerili potpuno crnogorskoj stvaralačkoj ekipi.

Bonus video: