Najgori i najljepši svijet koji poznajemo

Djecu su kroz pozorišnu avanturu vodili autori projekta reditelj Petar Pejaković i koreograf Dušan Murić
109 pregleda 0 komentar(a)
Kapital - djeca, Foto: Zetskidom.me
Kapital - djeca, Foto: Zetskidom.me
Ažurirano: 07.06.2017. 11:10h

Predstava "Kapital - djeca" pružila je priliku da dvadeset mališana sa Cetinja uzrasta od 10 do 15 godina, aktivno učestvuje u kreativnoj radionici dvije godine, a onda ideje koje su razvili kroz ispričane priče i knjige koje su pročitali, pretoče u scene i na kraju ih odglume kao pravi profesionalci.

Djecu su kroz ovo putovanje vodili autori projekta reditelj Petar Pejaković i koreograf Dušan Murić, a krajnji rezultat izveden na sceni Kraljevskog pozorišta Zetski dom u ponedjeljak veče, oduševio je publiku. Najviše ushićen bio je razigrani glumački ansambl. Kažu da je ovo veliko iskustvo za njih kroz koje su naučili puno, o društvu kome živimo, o kapitalu koji vedri i oblači naše živote, o pisanju, o glumi.

"Naučio sam mnogo o svijetu u kojem živimo i shvatio sam da je on najgori, ali i najljepši koji poznajemo, i zato ne smijemo prestati da se nadamo i trudimo!“, kazao je trinaestogodišnji Andrej Lipovina.

“Stekla sam samopouzdanje koje na početku rada nijesam imala. Naučila sam kako samouvjereno da pričam bez stida da nekom nešto kažem. Pozorište je postalo moj drugi dom, a ljudi sa kojima nekad radim i po nekoliko sati, moja porodica”, kazala je takođe četrnaestogodišnja Ivana Popović.

Autorski tim koji čine reditelj Petar Pejaković i koreograf Dušan Murić su kroz pokret, scensku igru, dokumentarne materijale i emocije pokušali da pronađu adekvatan pozorišni izraz koji će produbiti dječja razmišljanja i poimanja kapitala, upoznati ih sa svijetom u kome žive.

"Fascinantno je sa kolikom brzinom djeca reaguju i kako shvataju stvari, shvataju kroz okruženje, a nažalost je puno primjera kako stvari funkcionišu. Djeca su pametnija od nas odraslih, shvataju čisto i jednostavno. Došli smo do dirljivih, smiješnih, zabrinjavajućih stvari. Ovo jeste umjetničko, ali je prije svega životno iskustvo”, kazao je reditelj Pejaković.

"Radimo kroz imrovizacije i sa odrsalima, ali kod njih dolazi do ponavljanja i dosade nakon tri-četiri minuta. Sa djecom ipak to može da traje 10 i 15 minuta i da se gleda kao neki šou gdje nemam ni predstavu o tome šta će se sljedeće desiti. Lijepo je raditi sa nekim ko nije izgubio vjeru u ideale, naivne modele razmišljanja. To što smo svi tako ozbiljni i ne vjerujemo u utopijska rješenja - to je najveći problem odraslih. Nemamo viziju, samo smišljamo tehnička rješenja", kazao je nakon premijernog izvođenja koreograf Dušan Murić.

Projekat je nastao pod okriljem programa Evropske unije za kulturu "Kreativna Evropa" i ima za cilj uključivanje publike u kreativni proces, naročito u dijelu radionica.

Bonus video: