Simptomi koji pokazuju da jetra ne funkcioniše kako treba

Osobe koje imaju problema s funkcijom jetre najčešće imaju problema s nesanicom, nekvalitetnim i nemirnim snom i to pretežno pred jutro
157 pregleda 0 komentar(a)
jetra, Foto: Shutterstock
jetra, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.06.2017. 15:14h

Jetra je organ koji se nalazi ispod rebra na desnoj strani stomaka, a "odgovorna" je za mnogo funkcija.

Nevjerojatno je kompleksna i snažno je oružje organizma za zaštitu od štetnih uticaja.

Ali, osim genetike, možemo je sami oštetiti nezdravim načinom života. Agresivni ljekovi i alkoholizam mogu oštetiti jetra, ali i gojaznost i nedostatak tjelesne aktivnosti.

Tokom vremena oštećenja na jetri prouzrokuju ožiljke (cirozu), što može dovesti do prestanka njenog normalnog funkcionisanja.

Najčešći simptomi da koji pokazuju da jetra ne funkcioniše kako treba jesu: žutica, umor, mučnina, gubitak apetita, depresija, česte glavobolje, nesanica, promjene raspoloženja, težak PMS, probavne tegobe (nadutost, zatvor).

Potrebno je obratiti pažnju i na boju mokraće koja ako je boje tamnog piva znači da nešto nije uredu sa jetrom. To se događa zbog pojačanog lučenja urobilinogena.

Osobe koje imaju problema s funkcijom jetre najčešće imaju problema s nesanicom, nekvalitetnim i nemirnim snom i to pretežno pred jutro.

Ako primijetite spomenute simptome, svakako se javite svom ljekaru kako bi postavio tačnu dijagnozu i uputio vas na daljnje liječenje ako je potrebno, prenosi Večernji.

Bonus video: