Pogledajte monumentalno djelo protiv cenzure

"Partenon knjiga" podignut je na istom mjestu gdje su 1933. spaljivane knjige jevrejskih ili marksističkih autora
96 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.06.2017. 10:35h

Ovaj hram se ne nalazi na atinskoj Akropoli nego u centru njemačkog provincijskog grada Kasela, a njegovi stubovi nisu od mermera nego od knjiga koje su jednom negdje u svijetu bile zabranjene.

"Partenon knjiga", monumentalna umjetnička instalacija velika je atrakcija Dokumente, uglednog okupljališta savremene umjetnosti koji se od 1955. svake pete godine održava u Kaselu, u njemačkoj saveznoj pokrajini Hesenu.

Spektakularno djelo argentinske umjetnice Marte Minujin postavljeno na jednom od glavnih trgova je protiv cenzure u bilo kojem obliku.

Umjetnica od 74 godine, ikona pop-arta u Južnoj Americi, definiše ga kao svoje "najpolitičnije" djelo.

Nekoliko dana prije otvaranja Dokumente predviđene za subotu 10. jun, ekipa dobrovoljaca kreće se oko dizalice ispred hrama, prenosi Politika Plus.

Primjerak romana "U prvom krugu" iz 1968. sovjetskog disidenta Aleksandra Solženjicina čeka da bude pričvršćen uz pomoć dizalice na vrh jednog od 46 stubova Partenona sastavljenog od metalne strukture prekrivene knjigama.

Roman će se pridružiti Bibliji, "Velikom Getsbiju", "Satanskim stihovima", "Doživljajima Toma Sojera" ili "Šerloku Holmsu".

Sve knjige se prvo umotaju u plastičnu vrećicu zbog zaštite od vremena.

"Partenon knjiga" podignut je na istom mjestu gdje su 1933. spaljivane knjige jevrejskih ili marksističkih autora.

Dokumenta zatvara vrata 17. juna a knjige će se zatim podijeliti publici, a spomenik rastaviti.

Galerija

Bonus video: