Krivokapić: Mirna smjena vlasti u Crnoj Gori je istorijski trenutak

"Nije bilo nijednog akta i poteza tužilaštva i sudstva a da to nije najavio šef DPS"
61 pregleda 0 komentar(a)
Ranko Krivokapić
Ranko Krivokapić
Ažurirano: 08.06.2017. 19:39h

Nisam nikad čuo da su negdje nekada bili izbori i da je najavljen državni udar, poručio je lider Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić u emisiji "Načisto" na TV Vijesti.

Tok emisije

21:22 Ovo su istorijske prilike, kada se možete resetovati kada možete krenuti iznova i ovaj trenutak je ključan, smatra lider SDP.

"Ovakvi sistemi su razorili sve, ne treba biti prekritičan prema ovakvoj opoziciji", navodi on.

21:19 "Mirna smjena vlasti u Crnoj Gori je istorijski trenutak čak i veći od ulaska Crne Gore u NATO", poručio je Krivokapić.

"Nije bitno odakle će doći taj pojedinac, bitno je da on predstavlja Crnu Goru na pravi način", kazao je on govoreći o potencijalnom kandidatu za predsjednika.

21:13 "Ova vlast ne predstavlja građane jer oni imaju manjinu u Crnoj Gori. Da imaju većinu oni se ne bi ovako ponašali. Njihovo ponašanje ih odaje", pojašnjava Krivokapić.

21:10 "Ovakva vlast koja nikad nije promijenjena nije samo devastilara moral, već je devastirala i opoziciju u Crnoj Gori", navodi Krivokapić.

21:00 "Mi ovo ne možemo bez dijaloga i bez međunarodne zajednice", kaže Krivokapić govoreći o rješavanju političke krize. On tvrdi da bi došlo do promjene vlasti da nije bilo državnog udara.

"Mi hoćemo da pregovaramo sa svakim. Pregovarati ne znači odstupiti, već imati bolje argumente", objašnjava Krivokapić.

20:54 Dok je Đukanović u DPS, tu neće biti promjena, smatra Krivokapić. "Nije nerealno da se Đukanović povuče sa mjesta šefa DPS".

20:48 Bez međunarodne zajednice ne bi bilo Crne Gore koja nije ispod šinjela Miloševića, pa zvao se on Vučić ili neko drugi. "O autokratijama i stabilokratijama nijesam samo ja pričao", kaže Krivokapić, podsjećajući na izvještaj Fridom hausa.

20:43 Krivokapić je primijetio da sprski predsjednik Aleksandar Vučić u isto vrijeme govori o najboljim odnosima sa Crnom Gorom, a u isto vrijeme ne izručuje Svetozara Marovića. Isto tako podsjeća da se Vučić sreće sa Milom Đukanovićem i Andrijom Mandićem, jednog koji optužuje za državni udar i drugog optuženog za državni udar, a u isto vrijeme pušta dvojicu glavnih osumnjičenih ruskih državljana da napuste Srbiju.

"Takozvani Beogradski trosjed je Vučić, Mandić i Đukanović", navodi Krivokapić.

20:38 Vraćamo se nazad, vraćamo se u sukobe oko već riješenih pitanja. Crna Gora je nezavisna, nepovratno", poručio je Krivokapić. On smatra da je DF progresivniji bio prije godinu-dvije dok je tu koaliciju predvodio Miodrag Lekić.

20:35 Lider SDP upozorava da i DPS i DF forsiraju ratni jezik u Crnoj Gori. Krivokapić je kazao da se DF sam isključuje iz progresivnih snaga.

20:33 Krivokapić je kazao da je Manifest o okupljanju progresivnih snaga pokušaj da se promijeni politička scena Crne Gore i da bude manje podjela u društvu.

"Model koji nam je DPS nametnuo, zavadi pa vladaj. To samo primjenjuju okupatori i društvo ne može da prosperira", navodi Krivokapić.

20:31 Govoreći o sukobu i podjeli u SDP, Krivokapić kaže da je razlika između te partije i DPS, to što oni ne bi postupali kao što je DPS sa Svetozarom Marovićem koji je bio postavljen za predsjednika Političkog savjeta DPS.

20:30 Možda je nekome i odgovaralo da neke stvari eskaliraju u Crnoj Gori da ne uđemo u NATO, kaže Krivokapić.

20:25 "Očigledno postoje za djelove tužilaštva i sudstva zabranjene zone, da je jedan čovjek, vlasnik DPS, jači od pravde", upozorava Krivokapić.

20:20 Krivokapić smatra da potezi Tužilaštva da dopušta da zastarijevaju slučajevi poput KAP i Limenke, a da je ažurno po pitanju slučaja protiv opozicionih političara, pokazuje da ono ne postupa po svojim ustavnim obavezama.

"Namjera nije ustavna obaveza koju imaju, da su pred zakonom svi isti i da brane tamo gdje je potrebno", pojašnjava Krivokapić.

20:17 Lider SDP je priznao da je svojevremeno Skupština napravila grešku prilikom odlučivanja o imunitetu Husnije Šabovića, ali da smatra da se naučilo nešto iz te greške.

20:13 Krivokapić je podsjetio da je uslov za ulazak SDP u Skupštinu 2003. bio upravo izbor tužioca, jer se na nezavisnim institucijama gradi nezavisna država.

20:11 U javnosti je jasno da specijalni državni tužilac ne pokazuje javnu rezistentnost od DPS, navodi Krivokapić.

20:08 Ovi koji su krivi u izvršnoj vlasti treba da budu uplašeni od gospodina Katnića, smatra Krivokapić.

"Sada je bivši premijer najavljivao svaki potez specijalnog državnog tužioca", dodao je on.

20:06 "Nije bilo nijednog akta i poteza tužilaštva i sudstva a da to nije najavio šef DPS", kazao je Krivokapić

On je kazao da su institucije nastavile da prate najave i prethodnog i sadašnjeg premijera.

Bonus video: