Brinite o životu, a ne o kaznama

Prije akcije, 65 odsto vozača-putnika u gradskom jezgru koristilo je sigurnosne pojaseve, od čega samo pet odsto na zadnjem sjedištu...
227 pregleda 20 komentar(a)
Sigurnosni pojas, Foto: Shutterstock
Sigurnosni pojas, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.06.2017. 05:28h

Zbog nekorišćenja sigurnosnih pojaseva u saobraćaju, službenici policije vozačima su napisali 5.490 prekršajnih naloga, kazao je "Vijestima" šef Odsjeka za bezbjednost drumskog saobraćaja Dragan Klikovac.

On je posjetio da je akcija "Pojas za sve" trajala od 10. do 31. maja.

"Imajući u vidu da je cilj izvođenja akcije 'Pojas za sve', povećanje broja učesnika u saobraćaju koji koriste sigurnosne pojaseve, a ne broj sankcionisanih učesnika, zadovoljni smo rezultatima akcije. Evidentno je da je povećan broj učesnika u saobraćaju koji koriste sigurnosne pojaseve poslije realizovane akcije u odnosu na broj učesnika koji su koristili sigurnosne pojaseve prije nje", kazao je Klikovac.

Rekao je da će službenici saobraćajne policije i u narednim mjesecima pojačano kontrolisati korišćenja sigurnosnih pojaseva učesnika u saobraćaju.

"Apelujem na sve učesnike u saobraćaju da koriste sigurnosne pojaseve zbog sopstvene bezbjednosti, a ne zbog straha od sankcije", kazao je Klikovac.

Prema podacima Uprave policije, u Baru je izdato 460 prekršajnih nalog, u Ulcinju 374, Bijelom Polju 396, Mojkovacu 53, Budvi, 301, Beranama 261, Plavu 40, Rožajama, 42, Andrijevici 40, Nikšiću 467, Plužinama četiri, Šavniku 13, u Pljevljima 156, na Žabljaku 47, u Podgorici 1.321, Danilogradu 161, na Cetinju 238 , Kolašinu 96, Herceg Novom 265, Kotoru 326 i Tivtu 247.

Grupa policije za bezbjednost saobraćaja, koja kontroliše saobraćaj u cijeloj državi, podnijela je 182 prekršajna naloga.

Prije izvođenja akcije 65 odsto vozača-putnika u gradskom jezgru koristilo je sigurnosne pojaseve, od čega samo pet odsto na zadnjem sjedištu...

Na magistralnim putevima 80 odsto njih vezalo je pojas.

Nakon izvedene akcije, u gradskom jezgru pojas je koristilo 75 odsto vozača - putnika, na prednjem sjedištu 65 odsto i na zadnjem sjedištu 10 odsto. Na magistralnim putevima 85 odsto vozača - putnika.

"Imajući u vidu da vezivanje sigurnosnih pojaseva može značajno doprinijeti smanjenju smrtnog stradanja prilikom saobraćajne nezgode - čak do 50 odsto, a da pravilno upotrijebljena dječija sjedišta umanjuju za 70 odsto vjerovatnoću smrtnih povreda u slučaju saobraćajnih nezgoda, to će povećanje procenta korišćenja sigurnosnih pojaseva i sjedišta za djecu, nakon akcije "Pojas za sve", doprinijeti poboljšanju bezbjednosti učesnika u saobraćaju", kazao je Klikovac.

Bonus video: