Forenzičar: Našli DNK Mitrovića, ne zna se od čega je

"Ne može se reći da li pljuvačka ili kontaktni trag. U ovom slučaju se ne može utvrditi za Mitrovića biološki trag od čega potiče", objasnila je vještak forenzičke genetike Jelena Jovanović
263 pregleda 0 komentar(a)
Marko Mitrović, Foto: Luka Zeković
Marko Mitrović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.06.2017. 11:54h

Vještak forenzičke genetike Jelena Jovanović kazala je juče da se ne može utvrditi od čega potiče biološki trag Marka Mitrovića (51) pronađen na vozilu ubijenog Jova Jovanovića.

Ona je to rekla u podgoričkom Višem sudu, u postupku koji se protiv Mitrovića vodi zbog ubistva Jovanovića na Paštrovskoj gori, krajem septembra 2015.

"Ne mogu precizno da kažem koja je vrsta biološkog traga optuženog Mitrovića nađena. Ne može se reći da li pljuvačka ili kontaktni trag. U ovom slučaju se ne može utvrditi za Mitrovića biološki trag od čega potiče", objasnila je Jovanovićeva, odgovarajući na pitanja sudije Predraga Tabaša.

Jedan od Mitrovićevih branilaca, advokat Zoran Piperović, kazao je da je na prednjim desnim vratima vozila pokojnog Jovanovića, sa spoljne strane nađen DNK optuženog, a da njegovog biološkog materijala nema unutar vozila.

Advokat je podsjetio da je Jovanovićevo vozilo zatečeno zatvoreno i da je samo staklo na vozačevim vratima bilo spušteno 15 centimetara, a nakon toga pitao vještaka:

"Šta treba da se dogodi u realnom životu, da neko izađe iz automobila, otvarajući, a potom zatvarajući vrata, pri tom se koristeći ručicom i kvakom na vratima auta, unutra i spolja, i da ne ostane biološki trag?"

Jovanovićeva je kazala da je uslov da nema kontakta, osim ako je osoba imala rukavice na rukama:

"Treba imati u obzir sve okolnosti, koliko je osoba dolazilo u kontakt sa ručicom i kvakom, da li ima rukavice pa u tom slučaju ne ostanu tragovi. Da li su vrata vozila bila otvorena. Treba uzeti u obzir da li je ručica sa spoljašnje strane. Na biološki materijal utiču vremenske prilike, strujanje vazduha, da li je vozilo oprano i u kom periodu. Svako naredno nanošenje biološkog materijala skida prethodni biološki materijal. Ovo je samo pretpostavka".

Sud je odbio predlog Mitrovićevog branioca, advokata Danila Mićovića, koji je tražio da se odbrani “zbog sveobuhvatne analize” iz Forenzičkog centra dostave Elektroferogrami i radni listovi za vještačenje koje je uradila Jovanović, u vezi DNK profila optuženog Mitrovića.

Odgovarajući na pitanja branioca, Jovanović je kazala da je Mitrovićev nesporni uzorak dostavljen u Forenzički centar 6. oktobra 2015. ali da ne zna tačno vrijeme, osim da je to bilo u toku radnog vremena do 16 sati.

Mićović je kazao da je taj podatak najvažniji za odbranu, a Jovanović je odgovorila da operativni tim zavodi pristigle dokaze, i da ne zna da li je zakonska obaveza da upisuju i tačno vrijeme.

Prema navodima optužnice, Mitrović je u vremenskom periodu između 26. septembra od 19,40 časova i 27. septembra 2015. godine do 10,40 časova, u mjestu Paštrovska gora ubio Jovanovića.

Hapsili prije završetka vještačenja

Nakon što se vještak izjasnila da je nesporan uzorak DNK profila Mitrovića dobila 6. oktobra 2015. godine, a nalaz završila dva dana kasnije, optuženi Marko Mitrović je rekao da je uhapšen 7. oktobra.

"Kako je to moguće? Sada ću ovdje u sudu da potpišem 40 godina robije ako je ovo moj DNK profil”, rekao je Mitrović.

On je tvrdio da se nekoliko dana prije ubistva, rukovao sa Jovanovićem. Vještak Jelena Jovanović kazala je da je moguće da se biološki materijal prenese na auto.

Bonus video: