Hladna voda uklanja mikrobe jednako učinkovito kao i topla

Ono što ovi istraživači naglašavaju kao važno jeste to da se ruke trebaju prati najmanje 20 sekundi i da se sapunom treba pokriti cijela površina ruku
86 pregleda 0 komentar(a)
pranje ruku, Foto: Shutterstock
pranje ruku, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.06.2017. 11:14h

Američki naučnici tvrde da su pobili teoriju da pranje ruku toplom vodom ubija više mikroba nego kada ih perete hladnom vodom.

Naučnici sa Univerziteta Rutgers htjeli su provjeriti tačnost popularnog mišljenja o prednostima tople, odnosno vruće vode prilikom pranja ruku.

Istraživanje je sprovedeno među 20 ispitanika koji su 20 puta prali ruke vodom na temperaturi od 15, 26 i 38 stepeni celzijusa, s većom ili manjom količinom sapuna, a prije eksperimenta, njihove ruke su prekrivene bezopasnim mikrobima.

Rezultati su pokazali da ne postoji razlika u količini uklonjenih mikroba s obzirom na temperaturu vode ili količinu sapuna.

Ono što ovi istraživači naglašavaju kao važno jeste to da se ruke trebaju prati najmanje 20 sekundi i da se sapunom treba pokriti cijela površina ruku.

Rezultati ove studije pomoći će u smanjenju iznosa računa za struju u restoranima, jer se neće morati trošiti električna energija za grijanje vode, prenosi klix.ba..

Bonus video: