"Vukovanje" Milice Bakrač: Poetska basna pretočena u bajku

Pojavu Vuka Karadžića, kako reče Tanasijević, nazvali su Vukova revolucija, a pojavu Milice Bakrač mogli bismo nazvati Vukov ustanak - Vukovanje
187 pregleda 0 komentar(a)
Milica Bakrač, Foto: Svetlana Mandić
Milica Bakrač, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 06.06.2017. 08:27h

“Kada bi se svi odrekli Vuka (Karadžića) Milica Bakrač bi ostala s njim”, kazao je mr Rajko Tanasijević, kritičar i pjesnik, prilikom predstavljanja poeme Milice Bakrač “Vukovanje” u Nikšiću, autorkine prve knjige poezije za djecu. Iako naslov “Vukovanje”, kako je to zapisao prof.dr Hristo Petrevski, upućuje na to da je riječ o poemi o vukovima, radi se “o poemi o našim precima, ali indirektno i prenosno i o nama - ljudima kao nasljednicima koji koračaju vučijim stazama i putanjama, koji znaju da viju kao vuci, ali i da prgavo i predano rade i bore se kao vuci”.

A tu “basnu pretočenu u bajku”, koju je uredio književnik Budimir Dubak, a ilustrovao Jovan Bratić, pjesnikinja je posvetila roditeljima.

“Nije sasvim slučajno što ova zbirka nosi naziv 'Vukovanje'. Često se predstavim da sam potomak Vukov, jer to tako jeste. Moj otac nosi ime Vuk, a svi smo potomci našeg Vuka Karadžića Petnjičkog“, kazala je autorka.

Pojavu Vuka Karadžića, kako reče Tanasijević, nazvali su Vukova revolucija, a pojavu Milice Bakrač mogli bismo nazvati Vukov ustanak - Vukovanje.

“Skoro da u našem narodu nemamo nikoga ko u svom rodoslovu nije kršten vučjim imenom, a mnogi su od tog imena 'izveli' prezime. Milica Bakrač od tog imena 'izvede' ništa manje nego riječ 'vukovanje'“, kazao je Tanasijević.

U poemi „Vukovanje'“, prema riječima Tanasijevića, pjesnikinja ne pjeva o vukovima već o našem narodu, precima, i „dublje je i važnije ono što je zapisala od onoga što zna“.

„I nije slučajno ko je koga izabrao, Milica Vuka ili Vuk Milicu. Vuk je rekao da u crnogorskim narodnim pjesmama ima više istorije nego poezije. A ne bismo li to isto mogli reći i za pjesme Milice Bakrač“, istakao je Tanasijević.

A koliko je pitkim jezikom i lirskom ornamentikom „ispjevala“ predstavljenu poemu najbolje govore riječi recezenta Ljubomira Ćorilića koji ističe da bi od nje majstor muzičkih partitura mogao da komponuje „originalnu i rado gledanu operu za djecu“.

„Pišući pjesnikinja nije mislila na to ali ju je dar, osim na pjesničku, nagnuo i na stranu obožene veze između pjesničke i muzičke umjetnosti. Književnost za djecu je dobila vrijedno pjesničko djelo, a muzička umjetnost vrstan tekstualni predložak za komponovanje“, istakao je recezent knjige.

Milica Bakrač je do sada objavila desetak knjiga poezije, dobitnica je brojnih nagrada među kojima su prva nagrada „Ratkovićević večeri poezije“ za mlade pjesnike, povelja „Sveti Sava“, nagrada „Marko Miljanov“, Vitezova nagrada za životno djelo... Urednik je tribine „Svobodijada“ i časopisa „Stvaranje“.

Bonus video: