Vremeplov: CG može biti most između NATO i Rusije

0 komentar(a)
Crna Gora, NATO
Crna Gora, NATO
Ažurirano: 05.06.2017. 08:44h

“Crna Gora može biti zemlja koja će izgraditi most između NATO-a i Rusije”, ocijenio je Harlan Ulman, član savjetničkog tima američko-evropske komande NATO. Odgovarajući na pitanje “Vijesti” kako gleda na aspiraciju CG da postane članica NATO ako istovremeno ima bliske ekonomsko-političke veze sa Rusijom, Ulman je rekao da u budućnosti neće biti super sile koja oponira drugoj super sili.

“Pitanja bezbjednosti idu daleko iza pitanja vojske, partrnerstvo se više ne gradi na bazi koliko je jedan partner jak, a drugi slab, već na zajedničkim interesima. Niko od nas nije za zagađivanje, terorizam, nestabilnost, siromaštvo, uništavanje okoline i klimatske promjene. Zašto to ne bismo iskoristili ka povod za partnerstvo za globalnu bezbjednost”, kazao je Ulman i dodao da tako za SAD partnerstvo sa malim zemljama kao što je CG postaje jednako važno kao što je CG važno partnerstvo sa SAD.

On kaže da CG sada ima odličnu šansu jer može da izgradi male, ali efikasne bezbjednosne snage zato što kreće sa novih osnova.

Bonus video: