Ko tajno snima tužioce i njihove "goste"?

Kamera je montirana u drvenoj kutiji na kojoj se nalazi otvor za objektiv
58 pregleda 10 komentar(a)
kamera, Tužilaštvo, Foto: Savo Prelević
kamera, Tužilaštvo, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.06.2017. 06:27h

Sa balkona stambene zgrade, tik uz glavno sjedište Tužilaštva, neko nezakonito snima ulaz za dvorišne strane i parking te državne institucije u Ulici slobode u Podgorici.

Ko snima tužioce kad ulaze i izlaze iz zgrade, parking na kojem ostavljaju službena i privatna vozila, osumnjičene koje privode na saslušanje, njihove advokate, novinare i fotoreportere koji to prate, u Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama ne znaju.

“Ni pravno ni fizičko lice nije tražilo mišljenje, odnosno saglasnost za postavljanje video nadzora na tom objektu” odgovorio je “Vijestima” predsjednik savjeta te Agencije Muhamed Đokaj i najavio da će “utvrditi činjenično stanje”.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković nije odgovorio “Vijestima” da li je kamera njihova, i ako jeste, zašto je postavljena na stambenoj zgradi. Uz zahtjev za odgovore poslate 24. maja proslijeđene su mu i fotografije kamere na balkonu.

Kamera je montirana u drvenoj kutiji na kojoj se nalazi otvor za objektiv.

“Vijesti” su prve fotografije kamere napravile 23. maja. Tada se jasno vidjelo da je kamera velikog objektiva u kutiji.

Tri dana kasnije, u kutiji je oko objektiva kamere, bio obmotan peškir i samo onaj ko je ranije vidio da je tu postavljena kamera za video nadzor, mogao je da je uoči.

Juče, kada su je “Vijesti” posljednji put fotografisale, kamera je i dalje bila u kutiji, ali bez peškira, odnosno nije bila sakrivena.

U zgradi Vrhovnog državnog tužilaštva smješteno je i Specijalno državno tužilaštvo i Više državno tužilaštvo.

Gotovo svakodnevno kroz kapiju u dvorištu te zgrade dovode se osumnjičeni kriminalci nakon hapšenja.

Dvorišni dio zgrade Tužilaštva uglavnom obezbjeđuje jedan uniformisani policajac smješten u kućici pored vrata na kapiji, osim kada su u toku privođenja kada na obezbjeđenju radi mnogo više policajaca.

Zaposleni u tužilaštvu su više puta novinarima “Vijesti”, u neformalnim razgovorima, kazali da je taj dio zgrade nedovoljno obezbijeđen.

O tome su posebno često govorili nakon što je vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću i glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću drastično pojačano lično policijsko obezbjeđenje.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, Stankovića obezbjeđuje 12 službenika Odsjeka za obezbjeđenje ličnosti Uprave policije i na raspolaganju su mu tri vozila koja se koriste za njegovu pratnju. Nije poznato koliko policajaca čuva Katnića.

Direktor Uprave policije Slavko Stojanović, kazao je krajem marta ove godine da policija “raspolaže saznanjima koja ukazuju na ozbiljno ugrožavanje lične bezbjednosti glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića".

“Policija je podigla mjere zaštite lične bezbjednosti na viši nivo s obzirom na to da je u ovom trenutku glavni specijalni tužilac jedan od najugroženijih nosilaca državnih funkcija”, kazao je Stojanović tada. Nije jasno da li je kamera postavljena zbog bezbjednosti zaposlenih i posjetilaca, ili neko sve snima iz drugih razloga.

Bonus video: