DUŠAN SIMONOVIĆ, PREDSJEDNIK COK

Igre malih zemalja su olimpijske u malom

„Mi smo u San Marinu napravili promociju Igara, koje ćemo organizovati i tim koji je bio zadužen za promociju uradio je veliki posao. Pred nama je veliki izazov, jer su ovo olimpijske igre u malom“, rekao je Simonović
60 pregleda 2 komentar(a)
Dušan Simonović COK, Foto: Cok.me
Dušan Simonović COK, Foto: Cok.me
Ažurirano: 04.06.2017. 10:14h

Predsjednik COK-a Dušan Simonović zadovoljan je učinkom crnogorske misije u San Marinu, na Igrama malih zemalja.

Ne samo rezultatskom, koji je izražen brojem medalja, već, prije svega, kompletnim utiskom, u susret 2019. godini, kada će Crna Gora biti domaćin ove manifestacije.

„Mi smo u San Marinu napravili promociju Igara, koje ćemo organizovati i tim koji je bio zadužen za promociju uradio je veliki posao. Pred nama je veliki izazov, jer su ovo olimpijske igre u malom. Proces organizacije je već počeo, ali sada će biti ubrzan, jer će u našu zemlju doći preko hiljadu sportista, a naša obaveza je da im omogućimo maksimalne uslove za takmičenja“, rekao je Simonović.

Prvi put će Crna Gora biti domaćin jedne multi-sportske manifestacije, koja zahtjeva složenu organizaciju.

„Zbog toga su u San Marinu bili i predstavnici nacionalnih asocijacija iz sportova koji će biti na programu Igara. Očekujemo njihov izvještaj, na osnovu koga će biti napravljen akcioni plan“, objasio je Simonović.

Igre malih zemalja nisu samo sportski, već i državni projekat.

„Mi to sami ne možemo realizovati, ali sam siguran da ćemo imati pravog partnera u Vladi Crne Gore i državi uopšte. Imamo takva obećanja, i ne sumnjam u to. Budva će biti centar, ali će i drugi gradovi biti uključeni - Bar, Podgorica, možda i Cetinje. Siguran sam da će svi raspoloživi resursi u tim gradovima biti na raspolaganju i da ćemo biti uspješni organizatori, uz što manje ulaganja“, rekao je Simonović.

Ulaganja, međutim, ne mogu da budu mala...

„Ove Igre su koštale oko tri miliona eura, otpilike isto kao i prethodne. Jedan dio će preuzeti država na sebe, jedan dio ćemo mi obezbijediti. Razgovarao sam sa predsjednikom Evropskog olimpijskog komiteta i imamo obećanja, i računamo na njihovu pomoć. Na sve načine ćemo gledati da smanjimo troškove, jer želimo i da nešto zaradimo od organizacije, kako bismo iza nas ostavili nešto - da li će to biti olimpijska kuća, olimpijski muzej, ili nešto treće, vidjećemo. Sada je najvažnije da sve naše resurse i znanja uložimo u organizaciju takmičenja“, naglasio je Simonović.

On očekuje da će za dvije godine Crnu Goru prvi put posjetiti predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta.

„Tomas Bah je obećao da će doći i radujemo se susretu. To je lijepa prilika, značajan i veliki događaj za nas, kao članove olimpijske porodice, a mislim i za državu uopšte. MOK je moćna organizacija, zato je skretanje pažnje na Crnu Goru fantastična stvar, koju omogućavaju Igre malih zemalja“, rekao je Simonović.