Budva 2019 - olimpijski duh prvi put u Crnoj Gori

Za dvije godine, Igre malih zemalja održaće se u Crnoj Gori, i to će biti, bez dileme, najveći sportski izazov svih vremena, ne u smislu rezultata i takmičarskog aspekta, već u organizacionom smislu
144 pregleda 2 komentar(a)
Igre malih zemalja San Marino, Foto: Sanmarino2017.sm
Igre malih zemalja San Marino, Foto: Sanmarino2017.sm
Ažurirano: 04.06.2017. 08:14h

Nastup na Igrama malih zemalja u San Marinu, neko će mjeriti brojem medalja, neko učinkom na borilištima, ali zaključak svih koji su bili dio sportske ekspedicije trebalo bi da bude - ovo takmičenje je prava mjera crnogorskog sporta, u pojedinačnoj konkurenciji.

U San Marinu su bili gotovo svi oni koji predstavljaju Crnu Goru na međunarodnim takmičenjima - falili su Mrvaljević i Gušić, Dukić, Kovinić, karatisti...

Gotovo svi su se vratili sa medaljama, od kojih su na najvećoj sceni, uglavnom - daleko.

Igre malih zemalja su, dakle, idealna prilika da crnogorski takmičari, ogromna većina, dobiju satisfakciju za trud, rad i napor koji ulažu. Da predstavljaju zemlju i da za to dobiju priznanje oko vrata...

Za nešto više, i mnogo jaču konkurenciju, realno, nisu, što, naravno, ne znači da bi njihov entuzijazam, energija, način treninga i priprema, trebali da splasnu ili da se umanje.

Baš suprotno - sve bi trebalo podići na veći nivo, ali činjenice su ovakve kakve su.

Šta, uostalom, i očekivati od sportista iz zemlje u kojima pojedinačni sportovi nisu ni popularni, ni razvijeni, niti su to ikada bili u poređenju sa ekipnim.

Zemlja, koja nema šampionsku tradiciju i kult atletike, gimnastike i plivanja, tri bazična sporta, ne može očekivati mnogo ni u jednom pojedinačnom sportu, uz, objektivan problem - veličine, odnosno male baze.

Zbog toga su Igre malih zemalja pravo takmičenje za crnogorske sportiste, iako treba imati u vidu da je Crna Gora od svih malih zemalja - ubjedljivo najsiromašnija i sa najslabijom sportskom infrastrukturom.

Za dvije godine, Igre malih zemalja održaće se u Crnoj Gori, i to će biti, bez dileme, najveći sportski izazov svih vremena, ne u smislu rezultata i takmičarskog aspekta, već u organizacionom smislu.

Igre malih zemalja su sve osim ne male za Crnu Goru. Više od hiljadu sportista, još toliko zvaničnika, oficijalnih lica doći će krajem maja 2019. godine.

Dolazak je najavio i predsjednik MOK-a Tomas Bah.

Dobar smještaj, tačan i udoban prevoz, kvalitetna ishrana, precizan kalendar i satnica, hiljadu volontera, internet-konekcija na svim borilištima, koja su, uzgred, u neuporedivo slabijem stanju od ovih u San Marinu - prvi put će se u Crnoj Gori održati multi-sportska manifestacija, prvi put će toliko sportista i gostiju doći u našu zemlju, očekujući da im organizator obezbijedi sve uslove za takmičenje.

U zemljama učesnicama, Igre su događaj prve vrste - sa borilišta u San Marinu izvještava 186 novinara, od kojih svega šest iz Crne Gore. Otprilike toliko biće ih i u Budvi, a toliko predstavnika medija nije okupio nijedan događaj, ne samo sportski...

Crnogorski olimpijski komitet ima iskustva sa brojnih velikih takmičenja - između ostalih, troje Olimpijskih i dvije Mediteranske igre - ima kapacitet da organizuje takmičenje takve masovnosti i složenosti, ali bez pomoći i razumijevanja svih državnih struktura, i u finansijskom i svakom drugom pogledu, turističkih poslenika...

Korist će biti višestruka, a oni koji tih dana dođu u Budvu shvatiće šta su Igre malih zemalja, a većina prvi put osjetiti olimpijski duh.

Makar njegov mali dio...

Bonus video: