Italijani nagradili HSF: "Karavađo" kao podstrek

Iz HSF-a su poručili da je ovogodišnje, 11. izdanje već spremno, da je potvrđena skoro kompletna lista impresivnih gostiju i da će se Herceg Novi i Crna Gora od 1. do 6. septembra još jednom transformisati u pravi regionalni centar devete umjetnosti
50 pregleda 0 komentar(a)
Herceg Novi strip festival
Herceg Novi strip festival
Ažurirano: 03.06.2017. 10:29h

Hercegnovski strip festival (HSF) dobio je prestižnu nagradu ,,Karavađo“ koju povodom 2. juna - Dana Republike Italije, ambasada te zemlje u Crnoj Gori dodjeljuje institucijama i pojedincima za veliki doprinos u širenju i promovisanju kulture. Nagradu je na proslavi 71. godišnjice Republike Italije, direktoru i osnivaču HSF-a, Nikoli Ćurčinu uručio amasador Italje u Crnoj Gori, Vinćenco del Monako.

"Osmi put dodjeljujemo nagradu Karavađo i ovoga puta ide u ruke Nikoli Ćurčinu i HSF-u. Zarad strasti svih nas prema stripu, zarad samog stripa, zarad vrijednosti samog festivala i vještine onih koji ga organizuju uporno svake godine. Prava stvar je stoga da se nagrada Karavađo dodijeli ovom festivalu“, kazao je Del Monako na svečanom prijemu koji je preksinoć održan u Dvorcu Petrovića u Podgorici.

"Želio jesam, ali nisam očekivao da će naš strip festival da dostigne ovaj nivo. To je dokaz našeg rada i truda. Međutim, ovo je dodatni podstrek, sad smo dobili krila i zalećemo se za sljedeća dostignuća“, kazao je Ćurčin uz zahvalnost italijanskoj ambasadi koja godinama podržava HSF.

"Kao i iza bilo koje druge stvari tako i iza stripa se krije ontološko pitanje – jedni govore o crtanoj književnosti, a drugi o književnosti u formi stripa. Priznajem da mi se više sviđa ovo drugo značenje. Strip se čita, to nije samo za gledanje. Osim toga kod stripa, za razliku od romana, ne možemo dozvoliti da mijenjamo formu, prelom ili stil. Gledanje ima toliko važnu ulogu da mijenja smisao čitanja“, kazao je Del Monako uručujući laureatu mermernu skulpturu u obliku narcisa.

Iz HSF-a su poručili da je ovogodišnje, 11. izdanje već spremno, da je potvrđena skoro kompletna lista impresivnih gostiju i da će se Herceg Novi i Crna Gora od 1. do 6. septembra još jednom transformisati u pravi regionalni centar devete umjetnosti.

Bonus video: