Tačka na suđenje za ubistvo Dojčlendera: Ubicama po 30 godina robije

Sud je u prvostepenoj presudi prihvatio optužnicu tužiteljke Ljiljane Lakić
199 pregleda 2 komentar(a)
Vrhovni sud, Foto: Savo Prelević
Vrhovni sud, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.06.2017. 09:56h

Vrhovni sud je potvrdio presudu Apelacionog i Višeg suda u Podgorici kojom su Rade D. Stošić i Kristijan T. Gondi osuđeni na po 30 godina zatvora zbog ubistva iz koristoljublja njemačkog državljanina Klausa Dojčlendera.

U obrazloženju presude piše da je prvostepeni sud pravilno prihvatio Stošićevu odbranu iz prethodnog postupka koji je pred sudijom za istragu detaljno opisao šta su on Gondi uradili.

Prvostepenu presudu u Višem sudu u Podgorici izreklo je vijeće sudije Vladimira Novovića, koju je potvrdio Apelacioni sud.

Sošić je pred sudijom za istragu ispričao kako su i čime ubili Dojčlendera, i što su uradili sa lešom i tragovima krivičnog djela.

“Ovakva odbrana okrivljenog Stošića saglasna je sa nalazom i mišljenjem vještaka sudske medicine dr Dragane Čukić, zapisnikom o vanjskom pregledu i obdukciji tijela oštećenog sačinjenog od vještaka, a iz kojih proizilazi da okolnost i izgled leša oštečenog upućuju na nasilnu smrt, kao i da je smrt oštećenog mogla nastupiti od udarca metalnom šipkom po glavi”, piše u presudi.

Odbrana Sošića je saglasna i sa pronađenim materijalnim tragovima koji su konstatovani u nalazu i mišljenju Državnog zavoda za kriminalistiku pokrajinu Vesfalen, i to tragovima krvi oštećenog

Dojčlendera na komadu tekstila i na nožici kauča u stanu, pronalasku tijela - trupa na udaljenosti od jednog metra od stjenovite obale ostrvo Mljet, a što je potvrđeno zapisnikom o uviđaju MUP-a Republike Hrvatske.

U izvještaju Instituta za vještačenje njemačke Pokrajine Vestfalen piše da je deset milijardi vjerovatnoća da biološki tragovi krvi nađeni na djelovima fotelje i štofu sa kauča iz stana u kojem je živio Stošić, pripadaju Dojčlenderu.

Sud je u prvostepenoj presudi prihvatio optužnicu tužiteljke Ljiljane Lakić da su Stošić i Gondi ubili Dojčlendera 7. februara 2005. godine.

Gondi je to uradio zbog 17.000 eura, a Stošić radi prisvajanja imovine Dojčlendera, stana od 105 kvadrata u naselju Drobnići, koji je bio uknjižen na ime Stošića. Dogovorili su se da Stošić izađe uz stana, a Gondi je ušao u stan, čija vrata je otvorio Dojčlender. Stošić je čuvao stražu, a Gondi je šipkom usmrtio Dojčlendera, nakon čega je sjekirom otkinuo glavu i udove, a zatim sve spakovali su najlonski džak.

Zatim su se autom odvezli do Kraljičine plaže u naselju Sveti Stefan i u čamac ubacili djelove tijela Dojčlendera. Nakon toga su isplovili na otvoreno more i izbacili tijelo.

Ranijom presudom iz jula 2013. godine , koju je donijelo krivično vijeće sudije Predraga Tabaša, okrivljeni su oslobođeni od optužbe. On je tada naveo da sud nije mogao nesumnjivo utvrditi i da je smrt

Dojčlendera bila nasilna, jer je tijelo bilo raskomadano i bačeno u more.

Bonus video: