REGULIŠE PROBAVU

Zova, ukusna i ljekovita biljka za vitalno tijelo

Zova ima i detoksikacijsko djelovanje jer pospješuje izlučivanje toksina iz limfnih žlijezdi
71 pregleda 0 komentar(a)
zova, Foto: Shutterstock
zova, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.06.2017. 18:14h

Zova spada među najstarije i najljekovitije biljke Evrope. Ova biljka se smatra izuzetno ljekovitom kada je riječ o regulaciji probave i pročišćenju krv. Osim toga zova poboljšava apetit.

Cvjetovi ove biljke su sitni, bijeli i prijatnog mirisa. Iz cvjetića se razvijaju sitne zelene bobice koje zrenjem postaju sočne, crveno-crne. Sirove bobice imaju neprijatan ukus, ali je zato kompot odličan.

Ovo je vrijeme zove jer se bere upravo u periodu od maja do jula. Lišće, kora i korijen sakupljaju se u proljeće, cvijet u junu dok se još sasvim ne rascvjeta, a bobice se beru pred kraj ljeta kada potpuno budu zrele.

Koristi se samo unutrašnji, zeleni dio. Nakon branja cvjetovi se stavljaju na papir i čuvaju na toplom mjestu do potpunog sušenja. U slučaju da cvijet promijeni boju, odnosno potamni treba ga baciti.

Zova ima i detoksikacijsko djelovanje jer pospješuje izlučivanje toksina iz limfnih žlijezdi.

Ova biljka može pomoći kod akni, čireva, konjunktivitisa i kožnog osipa.

Osim kao laksativ, djeluje i kao diuretik te doprinosi zdravlju bubrega. Koristi se u stanjima gdje je potrebno jače znojenje te liječi vodenu bolest.

Zbog tih svojih laksativnih, diuretičkih i detoksikacijskih svojstava odlična je kao pomoć u mršavljenju, prenosi Radio Sarajevo.

Preporučujemo za Vas