NOVO ISTRAŽIVANJE

Šta dvije nedelje neaktivnosti učini vašem organizmu?

Savjet je da odrasle osobe između 18 i 64 godine imaju bar 150 minuta umjerene ili 75 minuta intenzivne fizičke aktivnosti nedeljno
0 komentar(a)
aerobik, trening, vježbanje, Foto: Shutterstock
aerobik, trening, vježbanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.06.2017. 16:14h

Samo dvije nedelje fizičke neaktivnosti dovoljno je da se uveća rizik od hroničnih bolesti kao što su dijabetes tipa II i srčana oboljenja, piše Medical News Today.

Kod grupe mladih, zdravih i fizički aktivnih osoba koje su poštovale preporučenu fizičku aktivnost, samo dvije nedelje sjedelačkog načina života rezultiralo je malim, ali ubrzanim smanjenjem mišićne mase i povećanjem tjelesne masti, što dokazano može da ubrza razvoj hroničnih bolesti, a potencijalno može da dovede do prerane smrti.

Dvije nedelje neaktivnosti kod učesnika studije prouzrokovalo je gojenje, usporavanje metabolizma i ubrzani gubitak mišićne mase. Osim toga, kardiovaskularna kondicija im je drastično opala, pa nisu mogli da trče duže vrijeme i istim intenzitetom kao prije studije. Vođa studije dr Den Katbertson i njegovi saradnici sa Univerziteta Liverpul, prezentovali su svoja saznanja na kongresu o gojaznosti u Portugalu.

Savjet je da odrasle osobe između 18 i 64 godine imaju bar 150 minuta umjerene ili 75 minuta intenzivne fizičke aktivnosti nedeljno. Podaci Američkog centra za kontrolu bolesti i prevenciju, pokazuju da manje od 50 procenata odraslih poštuje te preporuke, prenosi Nedeljnik.

Manjak redovne fizičke aktivnosti je ključan za gojaznost. Takvo ponašanje vodi dijabetesu tipa II i srčanim bolestima, pa i nekim vrstama karcinoma. Nedostatak aktivnosti utiče i na zdravlje kostiju i mišića. Naučnici su utvrdili da je dvonedeljno mirovanje dovelo do malog ali značajnog povećanja tjelesne masti.

Salo se primjetno gomilalo oko struka, što je siguran znak za hronične bolesti. Naučnici kažu da njihovo istraživanje ukazuje na izuzetnu važnost redovne fizičke aktivnosti i izbjegavanja dužih perioda sjedenja.

Preporučujemo za Vas