LJEKOVITI NAPITAK

Eliksir zdravlja: Topla voda sa kurkumom

Još ako u ovaj napitak dodate i malo limuna i meda, to će biti pun pogodak za prevenciju i liječenje
313 pregleda 0 komentar(a)
Kurkuma, Foto: Shutterstock
Kurkuma, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.06.2017. 12:14h

Svi se trudimo da konzumiramo zdravu i korisnu hranu, ali često nismo ni svjesni koliko jako ona može djelovati na naš organizam, i koliko može doprinijeti našem zdravlju.

Kad je u pitanju kurkuma – mnogo je rečeno, napisano, prepričano na ovu temu, o nevjerovatnim koristima ovog čudesnog začina, ali evo još jedan veoma zanimljiv način za održavanje tonusa organizma. Ono što je, takođe bitno, jeste da je svakome dostupan.

Osim činjenice da je kurkuma jedan od najkorisnijih začina, koji jelima daje odličnu aromu i boju, ona takođe prija i organizmu, na taj nacin što posjeduje protivupalna, antioksidantna i podmlađujća svojstva.

Glavni sastojak, odgovoran za sve to, jeste kurkumin. Zahvaljujući njemu, voda sa kurkumom je jedan od ljekovitijih napitaka, koga često nazivaju eliksirom zdravlja.

Recept čudesnog napitka:

Sastojci : 0,5 kafene kašike kurkume i 1 čaša tople prokuvane vode (može se koristiti toplo mlijeko).

Sipajte kurkumu u čašu sa vodom, i promješajte. Napitak se pije u prvom dijelu dana. Prije, ili posle doručka. Možete dodati prstohvat bibera, da se mješavina dobro apsorbuje. Pijte ovaj napitak 2 nedelje, posle napravite pauzu (2 nedelje), prenosi Femina.

Još ako u ovaj napitak dodate i malo limuna i meda, to će biti pun pogodak za prevenciju i liječenje!

Pozitivan uticaj na organizam:

  • Zdravlje srca. Kurkumin spriječava stvaranje tromba.
  • Poboljšanje varenja. Normalizuje varenje i ubrzava metabolizam.
  • Zaštita jetre. Obnavlja oštećene ćelije
  • Olakšava simptome artritisa. Smanjuje otok i ublažava bol bolje nego diklofenak.
  • Prevencija raka. Poznato je da kancer najbolje napreduje u kiselim sredinama, a kurkuma alkalizuje organizam, pa tako štiti vaše zdravlje.
  • Pozitivno utiče na zdravlje osoba oboljelih od dijabetesa
  • Studija Univerziteta Oburn iz 2009. godine je pokazala da kurkuma može popraviti opšte zdravstveno stanje osoba oboljelih od dijabetesa.

Važno: Iako je kurkuma poznata kao prirodni antibiotik, kod primjene napitka, postoje kontraindikacije, zato prije nego što počnete konzumirati napitak – konsultujte se sa svojim ljekarom.