LJEKOVITA SVOJSTVA TRI BILJKE

Napitak koji čisti pluća od toksina iz cigareta

136 pregleda 0 komentar(a)
đumbir, Foto: Shutterstock
đumbir, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.04.2019. 22:48h

Ako ste pušač ili bivši pušač vaša pluća vrlo vjerojvatno su krcata toksinima iz cigareta. Da biste ih pročistili koristiće vam napitak ljekovitih svojstava napravljen od tri biljna snagatora, đumbira, luka i kurkume.

Đumbir

Ovaj drevni začin od davnina se koristi zbog svojih iscjeljujućih svojstava. Između ostalog, pomaže u eliminisanju suvišne sluzi u plućima.

Luk

Luk, kao i bijeli luk, ima antikancerogena svojstva, a odličan je suborac i kod brojnih malignih stanja. Posebno je učinkovit u spriječavanju raznih bolesti disajnog sistema.

Kurkuma

Kurkuma ili indijski šafran krcat je vitaminima i mineralima, a sadrži i super zdrave omega 3 masne kiseline. Ima antivirusna, antibakterijska i antikancerogena svojstva pa svakako obogatite svakodnevnu ishranu ovim začinom.

Za početak dodajte ga napitku koji čisti pluća, a za koji vam treba:

400 grama luka

1 litra vode

400 grama šećera (želite li zdraviju varijantu koristite med ili javorov sirup)

2 kašičice kurkuma -korijen đumbira veličine palca

Priprema:

1. Vodi dodajte šećer, stavite na vatru i pustite da uzavre.

2. Glavice luka narežite na četvrtine, raskomadajte korijen đumbira i oboje dodajte u zašećerenu vodu. Kad mješavina ponovno uzavre dodajte kurkumu te smanjite vatru na laganu temperaturu.

3. Mješavina neka se kuva sve dok se količina vode ne smanji za pola. Zatim je procijedite i ulijte u teglu. Kada se potpuno ohladi stavite je u frizider i tamo držite sve vrijeme.

4. Uzmite dvije kašičice eliksira ujutro prije svega te naveče dva sata poslije obroka, prenosi Zadovoljna.