Turnir u Sofiji za sticanje iskustva i samopouzdanja

0 komentar(a)
Odbojkašice Crne Gore, Foto: OSCG
Odbojkašice Crne Gore, Foto: OSCG
Ažurirano: 31.05.2017. 07:48h

Nakon odbojkaša (dvije pobjede u pet mečeva u Talinu) i odbojkašice Crme Gore će se okušati u ovogodišnjim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Rivali izabranica Dragana Nešića u grupi C, druge runde kvalifikacija, od danas do nedjelje u Sofiji, biće Rumunija, Bugarska, Turska, Švajcarska i Kosovo.

Turska, zvanično 12. selekcija svijeta, te Bugarska, 17. na rang listi Svjetske odbojkaške federacije, glavni su favoriti turnira, a svaka pobjeda, pored one očekivane protiv Kosova, za Crnu Goru bi bila uspjeh, s obzirom na to da su i Rumunija (31) i Švajcarska (44) bolje rangirane u svjetskoj odbojci od naše selekcije koja je trenutno na diobi 66. mjesta na FIVB listi.

Pravila su ista kao i u muškim kvalifikacijama, u drugoj rundi pobjednik grupe ide na SP, koje će se iduće godine igrati u Japanu. Drugoplasirana selekcija izboriće plasman u treću rundu kvalifikacija.

"Ne idemo u Sofiju samo da bismo učestvovali, naprotiv. Imamo veoma talentovanu ekipu, potencijal, ali ne iskustvo. Iluzorno je trošiti riječi koliko će nam nedostajati Tanja Bokan", ističe selektor Nešić, koji osim kapitenke, na ovom turniru ne može da računa i na srednju blokerku Mariju Milović, zbog problema sa tetivom.

Pored „starosjedilaca”, tehničara Evgenije Milivojević i Tamare Roganović, primača Ksenije Ivanović, Jelene Cvijović, Danijele Džaković i Dragane Peruničić, srednjih blokera Ane Otašević i Andree Laković, te korektora Nikolete Perović i Elze Hadžisalihović, u Sofiji će u seniorskoj reprezentaciji debitovati nekoliko mlađih igračica, srednje blokerke Saška Đurović i Mina Dragović, te libero Anja Pejović.

"Svaku utakmicu ćemo pokušati da pobijedimo, da pružimo maksimum. Šta ćemo uspjeti da uradimo, vidjećemo u Bugarskoj. Nismo favoriti, to je jasno svima. Kvalifikacije će nam mnogo značiti za sticanje iskustva i samopouzdanja pred Evropsku ligu, koja nam je od većeg značaja jer imamo veće šanse za bolji rezultat. Pored toga, oba takmičenja tokom ovog ljeta su u cilju pripreme selekcije da kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2019. godine dočeka u formi, sa kvalitetom i snagom da izbori plasman na njega", dodao je Nešić.

Raspored

Srijeda

Turska – Kosovo 14.00

Bugarska – Švajcarska 16.30

Rumunija – Crna Gora 19.00

Četvrtak

Švajcarska – Turska 14.00

Crna Gora – Kosovo 16.30

Rumunija – Bugarska 19.00

Petak

Kosovo – Švajcarska 14.00

Bugarska – Crna Gora 16.30

Turska – Rumunija 19.00

Subota

Crna Gora – Švajcarska 14.00

Bugarska – Turska 16.30

Rumunija – Kosova 19.00

Nedjelja

Turska – Crna Gora 14.00

Švajcarska – Rumunija 16.30

Kosovo – Bugarska 19.00

Bonus video: