Ivanović zbog zastare oslobođen optužbe da je vozilom udario djevojčicu

Prema optužnici, Ivanović se nije zaustavio na pješačkom kako bi propustio djevojčicu, usljed čega je udario lijevom bočnom stranom automobila...
634 pregleda 40 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Savo Prelević
Petar Ivanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.05.2017. 05:59h

Zbog zastare krivičnog gonjenja, bivši ministar Petar Ivanović pravosnažno je oslobođen optužbi da je u oktobru 2010. vozilom udario djevojčicu A.B.

Iz Višeg suda potvrdili su "Vijestima" da je došlo do zastare u postupku protiv dugogodišnjeg funkcionera Demokratske partije socijalista (DPS).

Portparolka tog suda Aida Muzurović objasnila je da je do zastare došlo prije nego što su spisi predmeta dostavljeni sudu na odlučivanje po žalbi, pa je donesena presuda kojom se odbija optužba zbog zastarjelosti krivičnog gonjenja.

Nije odgovorila na pitanje "Vijesti" - kada je nastupila zastarjelost u tom postupku.

Do toga je svakako došlo između januara i marta, jer je posljednja presuda donešena 20. januara, a predmet nije bio dostavljen Višem sudu na odlučivanje po žalbi do 23. marta, kada su se “Vijesti” interesovale za taj slučaj.

Sudovi i tužilaštva po pravilu bi trebalo da hitno reaguju u postupcima kojima prijeti zastarijevanje.

Prema Krivičnom zakoniku, kada je oštećena maloljetna osoba, zastara počinje da teče od punoljetstva, a za krivično djelo za koje je Ivanović optužen do totalne zastare dolazi u roku od četiri godine.

Sudija podgoričkog Osnovnog suda Goran Đuković u višegodišnjem procesu dva puta je oslobađao Ivanovića optužbi.

Nakon što je prvu presudu ukinuo Viši sud, sudija je angažovao Mašinski fakultet da uradi vještačenje sudara.

Vještaci tog fakulteta Sreten Simović, Zoran Miljanić i Tijana Ivanišević zaključili su da je vozilo Ivanovića bilo zaustavljeno i da je djevojčica naletjela na njegov automobil, odnosno da je ona kriva zbog saobraćajke prije šest godina.

Kako se ranije dva vještaka saobraćajne struke nijesu mogla usaglasiti oko nalaza, sudija je, shodno ukidnom rješenju Višeg suda, angažovao Mašinski fakultet da uradi vještačenje saobraćajke.

Vještak Goran Čarapić ranije je bio kategoričan da je Ivanović vozilom u pokretu udario djevojčicu na pješačkom prelazu, dok je vještak Darko Savićević tvrdio da se ne može sa sigurnošću utvrditi da li je do udara došlo na pješačkom prelazu i ostavio mogućnost da je djevojčica naletjela na zaustavljeno vozilo.

Upravo na tu mogućnost, pozivao se i ministar - da vozilo nije bilo u pokretu i da je djevojčica prije pješačkog prelaza natrčala na njega.

Za vrijeme trajanja postupka sud nije uspio pronaći ni djevojčicu, ni njene roditelje da daju iskaz u postupku.

Ivanović je optužen za ugrožavanje javnog saobraćaja iz nehata, za šta mu je prijetila novčana kazna ili zatvor do godinu.

Prema optužnom predlogu, Ivanović se nije vozilom zaustavio na pješačkom prelazu kako bi propustio djevojčicu, usljed čega je udario lijevom bočnom stranom automobila. Ivanović je u vrijeme kada se desila saobraćajka radio kao glavni ekonomski savjetnik bivšeg premijera Mila Đukanovića (2009 - 2010. godina).

Bonus video: