Trešnje - voće za miran san

Zbog velike količine vlakana, trešnje poboljšavaju varenje i smanjuju nivo holesterola u krvi. Šaka trešanja je sasvim dovoljna
76 pregleda 1 komentar(a)
trešnje, Foto: Shutterstock
trešnje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.05.2017. 13:14h

Još od davnina trešnje su bile na dobrom glasu. Ovim ukusnim plodovima pridavao se cijeli niz ljekovitih svojstava, od lijeka za giht i artritis do hrane za dobar san. Donedavno sve se to smatralo narodnom medicinom, no istraživanja su dala i naučni temelj svim tim pričama.

Podižu nivo energije - Većina kalorija u ovoj voćki potiče iz prirodnih šećera u njima, a koji vam poboljšavaju raspoloženje i podižu nivo energije. Zato, sljedeći put kada u toku dana osjetite da vam pada energija, posegnite za šakom trešanja i odmah ćete se osjećati bolje.

Pomažu da bolje spavate - Ako imate problema s nesanicom, jedite svakodnevno trešnje da bi vam se poboljšao san. Trešnje sadrže melatonin koji pomaže ljudima koji boluju od insomnije. Jedite redovno trešnje i više nećete imati potrebu da pijete lijekove da biste bolje spavali.

Dobre su za vid i kožu - Još jedan dobar razlog zašto biste trebali jesti trešnje je taj što je ovo voće odlično za vid. Trešnje sadrže puno vitamina A, a dio ovog vitamina je beta karoten koji poboljšava vid i čini vaše oči zdravijim. Retinol je još jedan dio vitamina A koji pomaže da vaša koža izgleda zdravo i svježe.

Spriječavaju rak – Trešnje su pune prirodnih, snažnih antioksidanata koji smanjuju rizik od dobijanja raka i smanjuju efekte starenja. Zato se potrudite da ih ove sezone jedete što više.

Poboljšavaju probavu - Zbog velike količine vlakana, trešnje poboljšavaju varenje i smanjuju nivo holesterola u krvi. Šaka trešanja je sasvim dovoljna.

Umanjuju bol - Trešnje su odličan izvor antocijanina koji umanjuje bol i ublažava simptome hroničnih bolesti kao što su giht i artritis. Zato probajte umjesto lijekova nekoliko dana jesti trešnje da vidite imaju li efekta na vas.

Spriječavaju grčeve u mišićima – Da biste spriječili i umanjili grčenje u mišićima, jedite trešnje. One mogu pomoći i u smanjenju menstrualnog bola. Takođe, jedno od najbitnijih svojstava trešanja je njihovo moćno antiinflamatorno djelovanje. Ovo je dobra vijest za atletičare, kao i za one koji boluju od artritisa.

Podstiču bolje funkcionisanje mozga - Ako se osjećate kao da ste zaboravni, trešnje vam mogu pomoći da poboljšate funkcionisanje mozga, bez obzira na to koliko imate godina. Trešnje su poznate kao "hrana za mozak" jer su bogate moćnim antioksidantom antocijaninom, koji je odličan za mozak.

Izvrsne za srce - Trebalo bi svakodnevno konzumirati hranu koja je dobra za srce i nikada nije kasno da se počnete više truditi oko svoje ishrane. Konzumiranjem trešanja možete smanjiti rizik od srčanih oboljenja, zato je to još jedan dobar razlog da ih jedete u većim količinama, prenosi Avaz.

Bonus video: